Jaarlijkse kranslegging bij ProRail-monument

Nieuws

Gepubliceerd op 4 mei 2022

Naast het ProRail-hoofdkantoor de Inktpot was vandaag de jaarlijkse kranslegging op Dodenherdenking. ProRail en NS herdachten samen de 477 spoormedewerkers die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Opdat we nooit vergeten

Voor het eerst in twee jaar kon de herdenking weer plaatsvinden met publiek. Veel collega’s hadden zich daarom zich verzameld bij het Verzetsmonument naast de Inktpot. Tijdens de ceremonie legden de directies van ProRail en NS, vertegenwoordigers van de Centrale Ondernemingsraden en de Bond van Gepensioneerd Vervoerspersoneel kransen. Uit naam van Trainbow werd een bos bloemen neergelegd. Namens ProRail legden president directeur John Voppen en vice-voorzitter Mia Wijnen een krans. Na de kranslegging volgde een minuut stilte.

Persoonlijk verhaal

Na de minuut stilte vertelde oud-machinist Ronald Maas het oorlogsverhaal van zijn familie. Hij kwam er pas laat achter dat zijn biologische moeder Joods was. Volgens de joodse wet maakt dat hem ook Joods. Ronald vertelde het verhaal van zijn familie: hoe zijn familie de oorlog is doorgekomen en vooral wat de ontdekking dat hij Joods is met hem als persoon heeft gedaan. Hij stond tijdens zijn verhaal ook stil bij de oorlog in Oekraïne.

Landelijke gedenking

Op verschillende stations in het land worden bij gedenkplaten bloemstukken en -kransen gelegd. Om 20.00 uur staan treinen in het hele land stil tot 20.02 uur. Ook onze werkzaamheden worden gedurende deze twee minuten stilgelegd.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers