Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Jaarlijkse kranslegging en twee minuten stilte voor ProRail-monument

Nieuws

4 mei 2023

Voor de Inktpot in Utrecht zijn vanmiddag om 13:00 de 477 omgekomen spoormedewerkers uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. Vanavond is de landelijke dodenherdenking. Om 20.00 uur zullen uit respect voor de nabestaanden alle treinen in Nederland twee minuten stilstaan en ook onze aannemers leggen het werk twee minuten stil.

Herdenking spoormedewerkers

Ieder jaar herdenken ProRail en NS samen de spoormedewerkers die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen door bombardementen of vanwege stakingen. Niet alleen bij de hoofdkantoren in Utrecht worden zij herdacht, maar ook bij andere monumenten van NS in Nederland.

Tijdens de ceremonie legden de directies van ProRail en NS, vertegenwoordigers van de Centrale Ondernemingsraden en de Bond van Gepensioneerd Vervoerspersoneel kransen. Uit naam van Trainbow werd een bos bloemen neergelegd. Namens ProRail legden CEO John Voppen en Vanessa Buitendijk, voorzitter van de OR, een krans. Na de kranslegging volgde een minuut stilte.

Indrukwekkend verhaal

Danique van Kouterik, projectmanager bij NS, introduceerde een korte video waarin haar honderdjarige opa, Arnold van Herk, vertelt over zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Hij werkte destijds bij NS en werd door de Duitsers verplicht tewerkgesteld bij de Duitse Spoorwegen in Hanau. In de video benadrukt hij ook hoe belangrijk het is te blijven streven naar vrijheid. Arnold van Herk was zelf bij de plechtigheid aanwezig. Veel collega's drukten hem na afloop de hand en bedankten hem voor zijn verhaal.

 • De kransen worden richting het monument bij de Inktpot gedragen
  De kransen worden richting het monument bij de Inktpot gedragen.
 • John Voppen en Vanessa Buitendijk leggen namens ProRail een krans
  John Voppen en Vanessa Buitendijk leggen namens ProRail een krans.
 • Een minuut stilte wordt in acht genomen om de 477 omgekomen spoormedewerkers te herdenken
  Een minuut stilte wordt in acht genomen om de 477 omgekomen spoormedewerkers te herdenken.
 • John Voppen schudt de hand van Arnold van Herk, die vertelde over zijn ervaringen tijdens de oorlog.
  John Voppen schudt de hand van Arnold van Herk, die vertelde over zijn ervaringen tijdens de oorlog.
 • Arnold werkte veertig jaar voor NS. Kleindochter Danique van Koterik volgde zijn voorbeeld.
  Arnold werkte veertig jaar voor NS. Kleindochter Danique van Koterik volgde zijn voorbeeld.

Landelijke gedenking

Op verschillende stations in het land worden bij gedenkplaten bloemstukken en -kransen gelegd. Om 20.00 uur staan treinen in het hele land stil tot 20.02 uur. Ook onze werkzaamheden worden gedurende deze twee minuten stilgelegd.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers