Jouw gedicht in de grootste fietsenstalling ter wereld

Nieuws

Gepubliceerd op 11 juli 2019 - Laatste update: 16 augustus 2020 15:43 uur

‘Het is laat. Een gouden schemering door de lichten op straat. Ik weet niet of ik de trein nog red. Maar zeker is dat ik mijn fiets in de grootse fietsenstalling van de wereld zet.’ Laat de poëzie uit je pen vloeien, want met trots openen wij op 19 augustus de grootste fietsenstalling ter wereld bij station Utrecht. En jouw gedicht kan een plekje krijgen op de muur.

Ode aan het fietsen

Jouw gedicht moet een ode zijn aan het fietsen en de grootste fietsenstalling ter wereld bij station Utrecht. Nederland staat bekend om haar fietscultuur. En fietsen is een duurzame manier van OV-mobiliteit die steeds populairder wordt.

De opening van de stationspleinstalling bij station Utrecht Centraal op 19 augustus is een nieuwe mijlpaal waardoor de combinatie van fiets en trein makkelijker wordt. En met 12.500 plekken is het de grootste fietsenstalling ter wereld. Gemeente Utrecht, ProRail en NS dagen jou uit om mee te doen aan de dichtwedstrijd.

Zo doe je mee

Schrijf een gedicht dat een ode is aan 'het fietsen' en de grootste fietsenstalling ter wereld bij station Utrecht.

  • Het gedicht mag niet langer zijn dan zes regels; 
  • Mail het vóór vrijdag 2 augustus naar gedicht@utrecht.nl;
  • Het winnende gedicht wordt op de muur van de fietsenstalling geplaatst; 
  • Het gedicht mag door de inzender persoonlijk worden voorgedragen bij de opening van de fietsenstalling op 19 augustus; 
  • De jury staat onder leiding van Ingmar Heytze, oud-stadsdichter van Utrecht; 
  • Er mogen meerdere gedichten per persoon worden ingezonden. 

Op de fiets naar het station, lekker duurzaam

De vraag naar (OV-)mobiliteit groeit de komende jaren met zeker 30 procent. Dat merken gemeente Utrecht, ProRail en NS nu al elke dag. Fietsen is een van de belangrijkste manieren om in de stad en van en naar het station te reizen. Nergens in Nederland maken reizigers dagelijks zoveel gebruik van de fiets als in Utrecht.

Met het bouwen van de grootste fietsenstalling ter wereld ligt bij station Utrecht ligt er een goede voorziening om die groei te kunnen faciliteren. Deze samenwerking draagt bij aan het verhogen van duurzame OV-mobiliteit van en naar het station én de duurzame bereikbaarheid van de stad Utrecht.

Ruimte voor de fiets

Om de reis van deur tot deur gemakkelijker en comfortabeler te maken, verbetert ProRail samen met regionale overheden en NS fietsenstallingen bij stations. Dat doen we door uitbreiding, betere benutting en vernieuwing. Het huidige programma Fietsparkeren bij Stations geeft uitvoering aan het beleid om meer fietsparkeerplekken bij stations te realiseren.

Sinds 2000 zijn landelijk bijna alle fietsplaatsen gemoderniseerd op ruim 400 stations. Het aantal stallingsplaatsen is nu zo'n 490.000 en groeit de komende jaren, afhankelijk van beschikbare co-financiering, verder naar circa 600.000 in 2030.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers