Ken jij alle overwegen?

Nieuws

10 november 2016

Nederland telt meer dan tweeduizend spoorwegovergangen, maar welke overwegen bestaan er eigenlijk en wat betekenen toch al die verkeersborden?

Bekijk: Hou het veilig bij de overweg! Welke overwegen zijn er in Nederland?

AHOB

De AHOB is de meest voorkomende spoorwegovergang van Nederland. De afkorting staat voor Automatische Halve Overweg Boom. De AHOB zorgt ervoor dat een spoorwegovergang aan weerskanten van de overgang afgesloten wordt. Hierdoor maken we het zo moeilijk mogelijk voor iedereen om toch over te steken als er een trein nadert.

Onbewaakte overwegen

Naast de AHOB bestaan er in Nederland ook onbewaakte overwegen. Hier worden de overwegen niet afgesloten door slagbomen. De onbewaakte overwegen zijn te vinden in gebieden waar relatief weinig mensen het spoor over hoeven te steken. Vaak is dit op onverharde wegen en paden. Bij dit soort overwegen moet je uiteraard zelf extra alert zijn op naderende treinen.

'Andreaskruizen'

Bij spoorwegovergangen vindt je altijd zogenoemde 'Andreaskruizen'. Dit zijn rood-witte kruizen die vaak boven de rode waarschuwingslichten geplaatst zijn. Een kruis betekent dat je een spoor over moet om over te steken. Bij meer dan een spoor, zul je twee andreaskruizen zien. De kruizen zijn bedoeld om iedereen erop te attenderen wat hen te wachten staat.

Bekijk alle overwegen in de video. En…  Let je extra op volgende keer? Op prorail.nl/veiligheid lees je meer over de overwegen en veilig gedrag rond het spoor. Tot en met zondag kun je ook onze filmpjes van de veiligheidscampagne met Jandino Asporaat bekijken op prorail.nl/doehetveilig

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers