Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

‘Kroepoekdak’ station Tilburg in de steigers

Nieuws

31 augustus 2017

Aan de centrumzijde van station Tilburg is een enorme stellage neergezet om het zogenaamde 'Kroepoekdak' te kunnen renoveren. Een flinke klus waarvoor ProRail en de aannemer bijna 1,5 jaar hebben uitgetrokken. Daarna blinkt het weer als nooit tevoren.

Bekijk: Station Tilburg

Wie wel eens op station Tilburg is geweest, kan zich ongetwijfeld de bijzondere vorm van het dak herinneren. Een ontwerp van architect Van der Gaast dat stamt uit 1965. De kap die inmiddels een monumentale status heeft, overspant het hele station en heet in de volksmond ook wel het ‘Kroepoekdak’. In 1991 werd er voor het laatst groot onderhoud gepleegd. Om het in goede staat te houden, wordt het nu -26 jaar later- opnieuw onder handen genomen. 

Staal en hout

Een gespecialiseerd bedrijf gaat het dak conserveren zoals dat in vaktermen heeft. Dit betekent dat het staal een anti-roestbehandeling krijgt en al het hout opnieuw wordt geschilderd. Ook de lichtstraten worden vernieuwd. En dat alles zodanig dat de monumentale status behouden blijft.

Steiger

Om het dak te kunnen bereiken is een enorme steiger opgebouwd. Die zal zich gaan verplaatsen van oost naar west. Volgend jaar komt er ook een steiger op de perrons. Om die te kunnen bouwen moet het treinverkeer tijdelijk worden stilgelegd. Daarna kunnen de treinen weer rijden en kan er veilig worden doorgewerkt. Vanwege de aanwezigheid van Chrome 6 wordt de werkruimte van de schilders helemaal afgeschermd en de vloer vloeistofdicht gemaakt. Zo kan er op een verantwoorde manier worden gewerkt en kunnen er bovendien ook geen verfspatten naar beneden vallen.

Werk op station Tilburg gaat door

De werkzaamheden aan het dak gaan ongeveer anderhalf jaar duren. Eind 2018 moet de klus zijn geklaard. Daarna gaan we samen met de gemeente Tilburg en NS nog twee fietsenstallingen bouwen. Ook wordt er achter de schermen gewerkt aan de realisatie van een 4e perron. Voorlopig zijn we nog wel even zoet met station Tilburg.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers