Kunst op een kunstwerk in Amsterdam-Oost

Nieuws

17 oktober 2022

Het ontstond als een initiatief uit de buurt zelf. Het sprookjesachtige, kleurrijke kunstwerk in de spooronderdoorgang - wat in de bouwkunde een kunstwerk wordt genoemd - tussen de Eerste van Swindenstraat en de Javastraat in Amsterdam. Afgelopen zaterdag werd het onthuld en officieel in gebruik genomen. Een omvangrijk tegeltableau van ruim 200 m2, getiteld Samen zijn wij Oost. Gemaakt door kunstenaar Enzo Pérès-Labourdette in opdracht van de gemeente Amsterdam.

Positief tegengeluid

Aanleiding voor dit initiatief was de sterkte behoefte aan een tegengeluid na een reeks geweldsincidenten. Een positief antwoord op onverdraagzaamheid. Slachtoffers behoorden tot de LHBTIQ+ gemeenschap en kregen te maken met vormen van agressie vanwege hun seksuele of genderidentiteit. Het kunstwerk onderstreept en viert juist de verschillen tussen mensen. Jong en oud, met verschillende culturele achtergronden en verschillende seksuele geaardheden. Samen vorm en maak je een buurt of gemeenschap.

Wandeling door kinderboek

Met het eindresultaat is Harro Homan, regiodirecteur Randstad-Noord, heel blij. “We hebben graag meegewerkt aan het realiseren van dit kunstwerk. Ondanks de bescheiden rol die we speelden. Diversiteit en goed buurmanschap zijn belangrijke thema’s voor mij. Het is zo belangrijk dat mensen zich altijd veilig, gerespecteerd en vertrouwd voelen binnen hun eigen organisatie of buurt. Als het regent biedt de sprookjesachtige voorstelling in de spooronderdoorgang ruimte om even te schuilen. Of te genieten van de mooie beelden. Alsof je een wandeling maakt door een kinderboek. Het toont zo mooi aan hoe kunst ons kan verbinden.”

Alsof je een wandeling maakt door een kinderboek. Het toont zo mooi aan hoe kunst ons kan verbinden.

Harro Homan regiodirecteur bij ProRail

Bijdrage ProRail

Als eigenaar van de spoorondergang is ProRail in een vroeg stadium betrokken bij het project en gevraagd deel te nemen aan de kunstcommissie. Daarbij is onderzocht of het technisch mogelijk was om een wandschildering aan te brengen in een spoorondergang. Een spoorondergang is een publieke ruimte, maar natuurlijk ook een bouwkundige constructie waarover treinen rijden. Amsterdam-Oost is nu een kunstwerk op een kunstwerk rijker. Onderhoud en beheer ervan is in handen van de gemeente Amsterdam.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers