Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Laatste helikoptervluchten

Nieuws

17 september 2018

ProRail vliegt de komende week weer met een helikopter om luchtfoto's en laserscans te maken van het spoor. Na deze week hebben we het hele Nederlandse spoornetwerk gehad. De opnamen maken we om onze eigen topografische kaart, de basisbeheerkaart up te daten. Ook maken we met de data 3D weergaven van bijvoorbeeld stations.

Bekijk: Helikopter boven het spoor

Deze week vliegen we boven:

  • omgeving Delft
  • Zoetermeer – Den Haag
  • Den Haag – Leiden
  • HSL Rotterdam – Nieuw Vennep
  • Haarlem – Uitgeest
  • omgeving Hoorn
  • Heerhugowaard – Den Helder
  • omgeving Arnhem

Om goed in kaart te kunnen brengen hoe de spoorlijnen liggen vliegt de helikopter op een hoogte van gemiddeld 190 meter. Omdat de helikopter iets lager dan normaal vliegt valt dat op. Eind oktober 2017 en in de eerste helft van 2018 brachten we het Nederlandse spoornetwerk al voor een groot deel in kaart. Na deze week hebben we dus data verzameld van ruim 7000 kilometer spoor.

Kaart

De basisbeheerkaart (BBK) wordt voor veel doeleinden gebruikt, onder meer voor informatievoorziening en voor beheer- en ontwerpactiviteiten. De data kan ook gebruikt worden voor 3D weergave van bijvoorbeeld stations.Tot nu toe werd de BBK vooral bijgewerkt aan de hand van de luchtfotografie die elk voorjaar werd gemaakt. Dat is een behoorlijke uitdaging, omdat traditionele luchtfoto’s niet altijd alles goed weergeven. De oplossing is nu gevonden in het maken van loodrechtfoto’s uit een helikopter.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers