Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Laatste takelklus voor nieuw dak station Ede-Wageningen

Nieuws

15 juni 2023

Station Ede-Wageningen wordt geheel vernieuwd. Dit jaar bouwt aannemerscombinatie EdesPoort (bestaande uit Van Hattum en Blankevoort, VolkerRail en Van Wijnen) aan de sporenkap van het nieuwe station (dak boven sporen en perrons). De werkzaamheden hebben gevolgen voor het treinverkeer.

Bijzondere klus

De sporenkap van het nieuwe station Ede-Wageningen is een bijzondere constructie en bestaat uit 23 driehoeken. Elke driehoek bestaat uit drie houten liggers van 27 meter lengte. In zo’n grote driehoek zijn 36 kleinere driehoeken verwerkt. Elke driehoek weegt circa 65 ton waarmee het totale dak ruim 1.400.000 kilo zal wegen. Op de bouwlocatie aan de Akulaan in Ede zijn de 23 driehoeken inclusief plafond, dakbedekking en verlichting voorgebouwd.

In het weekend van 12 tot en met 14 mei heeft EdesPoort de eerste 13 driehoeken op hun definitieve plek gehesen. Vanaf vrijdagochtend 7 tot en met maandagochtend 10 juli start EdesPoort met de laatste takelklus. De resterende tien driehoeken worden dan met een enorme hijskraan voorzichtig en minutieus op hun definitieve plaats gehesen. Hiermee is de gehele sporenkap van circa 50 meter breed en 180 meter lang geheel afgebouwd.

Van dichtbij bekijken

Bij de Frisokazerne (WFC-terrein) is een zichtlocatie vanwaar de werkzaamheden veilig kunnen worden bekeken. In de nacht van donderdag op vrijdag 7 juli rond 03:00 uur start EdesPoort met de eerste driehoek. De verwachting is dat elke driehoek met een cyclus van vier uur op de kolommen wordt gelegd. Dit is een planning onder voorbehoud en met name ook afhankelijk van de wind. De Klinkenbergerweg is gedurende dit weekend voor alle verkeer gewoon open.

Interesse om het inhijsen van de driehoeken van achter je pc of laptop te volgen? Dat kan via een livestream of via de BouwApp Spoorzone Ede. Van vrijdag 7 juli tot maandag 10 juli is de livestream te zien. Voor oplettende kijkers: de webcam heeft een vertraging van een half uur. Dit doen we standaard, mocht er een calamiteit ontstaan. Er is dan voldoende tijd om de camera’s uit te zetten.

Geen treinen, wel bussen

Om alle werkzaamheden goed, snel en veilig uit te voeren, wordt dag en nacht door gewerkt en rijden er geen treinen tussen vrijdag 7 juli 01:00 uur en maandag 10 juli 05:00 uur. Reizigers kunnen gebruik maken van bussen. Wilt u reizen in deze periode? Bekijk dan de website of reisplanner van de vervoerders NS of Connexxion voor meer informatie en houd rekening met een langere reistijd.

Planning

Vanaf najaar 2021 is gestart met de voorbereiding en de bouw van het nieuwe station. In de zomer van 2022 is het stationsgebied flink op de schop gegaan. Het nieuwe station is naar verwachting eind 2024 klaar voor ingebruikname inclusief fietsenstalling en busstation. De parkeerplaatsen, inrichting van de pleinen en het groen zijn hoogstwaarschijnlijk in 2025 klaar.

Voor meer informatie over het nieuwe station Ede-Wageningen, kijk op www.spoorzone-ede.nl/

Ook kunt u de gratis app Spoorzone Ede downloaden. U vindt deze app door in de app-store te zoeken op ‘Spoorzone Ede’.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers