Let op: grote buitendienststelling in het paasweekend

Nieuws

Gepubliceerd op 3 maart 2016 - Laatste update: 16 augustus 2020 10:52 uur

In het paasweekend wordt op Utrecht Centraal, heel toepasselijk, een flink ei gelegd. “Het gaat om een megagrote buitendienststelling”, vertelt Koos Ziengs, bouwprocesleider voor ProRail. “En dat heeft de nodige gevolgen voor de treindienst en de reizigers.”

81 uur in touw

Als bouwprocesleider is Koos Ziengs betrokken bij het draaiboek dat voor dit weekend is gemaakt, en hij houdt de vinger aan de pols bij de voortgang. “We zijn in het paasweekend 81 uur in touw. Echt even doorbuffelen dus. We beginnen vrijdagavond om 19.00 uur en gaan door tot en met Tweede Paasdag. De belangrijkste klus draait om twee grote hogesnelheidswissels die er richting Arnhem bijkomen, tussen Utrecht en Bunnik. Na het weekend kunnen treinen hier al overheen rijden, maar voorlopig alleen als doorgaand spoor en nog niet als wissel. Dat laatste gebeurt na de zomer.”

Nieuwe stukken spoor

In het paasweekend worden er enkele nieuwe stukken spoor aangesloten. “Drie langs de busbaan in Utrecht, twee bij Houten, en bij Lunetten één. Vanaf dat moment kunnen de treinen bij Lunetten door een nieuwe dive-under rijden. Dit is de eerste grote stap van een reeks buitendienststellingen die dit jaar nog volgen. Stapsgewijs zullen we alle nieuwe sporen in gebruik nemen, zodat aan het einde van het jaar de spoorcapaciteit flink is uitgebreid.”

Minder treinen

Voor reizigers is het alvast goed om te weten dat er in het paasweekend minder treinen zullen rijden. “Er zijn veel sporen onttrokken aan de dienstregeling, ten behoeve van de werkzaamheden, ook met gevolgen voor treinen in de richting van Houten en Bunnik.” De buitendienststelling is onderdeel van de grootschalige spoor- en perronvernieuwingen op en rond Utrecht Centraal.

Werkzaamheden

25 maart 19.00 uur – 29 maart 05.30 uur (paasweekend)

Raadpleeg van tevoren de NS Reisplanner om onderweg verrassingen te voorkomen. Kijk op www.ns.nl/treinverkeerutrecht.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers