Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Leuker kunnen we het niet maken op de Dijksgracht, wel mooier

Nieuws

24 januari 2023

Een klein feestje werd er op de Dijksgracht in de Amsterdamse wijk Oostenburg vlakbij het Inntel hotel gevierd. Afgelopen zaterdag 21 januari hebben omwonenden en medewerkers van ProRail en Strukton de nieuwe bouwschutting onthuld.

Minder overlast

De officiële openingshandeling werd verricht door Karin Geurts, directeur van het Inntel hotel en Lex Gründeman een bewoner uit de buurt. Normaliter is het plaatsen van een bouwschutting niet zo bijzonder. Het is uiteraard noodzakelijk om te zorgen dat omwonenden en hotelgasten minder last hebben van stof, geluid en licht tijdens de verbouwing. Ook maken we zo een duidelijke en veilige grens tussen werkzaamheden en omgeving.

Beter een goede buur dan een verre vriend.

Luuk van Hengstum projectmanager bij ProRail

Van schutting tot schilderij

Toch is deze bouwschutting bijzonder. Want over een afstand van 300 meter is de schutting beplakt met een beeldverhaal van Josje-Marie Vrolijk. Het beeldverhaal vertelt de geschiedenis van de wijk Oostenburg in Amsterdam vanaf ongeveer 1600 en gaat door tot het jaar 2029. Het verhaal start met historische gravures van Amsterdam aan de Zuiderzee en eindigt met een visualisatie van het ontwerp van de nieuw te bouwen vrije kruising. Het idee van het beeldverhaal op de schutting kwam van een werkgroep van bewoners, de gemeente en ProRail.

Josje-Marie legt uit: “Dit hele gebied was zee en moeras, maar is doorgelegd en bebouwd toen de stad groeide en behoefte had aan meer kades en havens. Na de aanleg van de oranjesluizen verdween eb en vloed en kon de spoordijk worden aangelegd in de voormalige zee. Sindsdien is de spoordijk een belangrijk structurerend element voor de wijk.”

  • Projectmanager Luuk van Hengstum heet iedereen welkom
    Projectmanager Luuk van Hengstum heet iedereen welkom
  • Kunstenares Josje-Marie Vrolijk licht haar werk toe
    Kunstenares Josje-Marie Vrolijk licht haar werk toe
  • Bewoner Lex Grundeman en Inntel-directeur Karin Geurts onthullen de bouwschutting
    Bewoner Lex Grundeman en Inntel-directeur Karin Geurts onthullen de bouwschutting

Achter de schutting

Op de Dijksgracht bouwen we de komende jaren een ‘vrije kruising’. Hierdoor kunnen treinen elkaar makkelijker passeren en kunnen er ook meer treinen rijden. De bouw heeft impact op de omgeving en daarom maakten we een speciale bouwschutting om het uitzicht voor omwonenden te verfraaien. De bewoners van de wijk Oostenburg kijken tenslotte nog lang tegen de schutting en de verbouwing aan.

Zoals projectmanager Luuk van Hengstum zei tijdens de opening: “Beter een goede buur dan een verre vriend. Daarom investeren we met deze bouwschutting graag in een goede relatie met de buren.” En dat lijkt succesvol te zijn. Want bewoner Lex Gründeman vulde aan: “Er wonen inmiddels al 1200 nieuwe mensen in de wijk. Het is een goed gebruik om meteen met je nieuwe buren over de schutting te praten. Dat is goed gelukt.”

Plaats binnen het project

De bouwwerkzaamheden in en rond station Amsterdam Centraal zijn nodig om in de toekomst meer reizigers van het station gebruik te laten maken. Ook kunnen er meer en langere treinen rijden. Bij de Dijksgracht leggen we een vrije kruising aan om het treinverkeer soepel en snel te laten verlopen. We hebben een speciale online kaart ontwikkeld waar meer details over het staan.

Bekijk het op de online kaart Bekijk het op de online kaart

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers