Levensgevaarlijk: Stoer doen op een overweg

Nieuws

24 februari 2017

Stoer doen voor je vriendjes bij een overweg is levensgevaarlijk! Let in deze video op de fietsende jongen in het blauwe shirt. Nadat de overweg al een tijd gesloten was, besluit hij toch zijn leven nog te riskeren door tussen de slagbomen door over te steken.

Bekijk: Levensgevaarlijk: Stoer doen op een overweg

Stoer gedrag heeft een grote impact

Ieder ongeval is er voor ProRail één te veel. Niet aan de regels houden bij overwegen is niet alleen levensgevaarlijk, maar heeft ook grote impact op machinisten, conducteurs, hulpverleners én omstanders. Daarnaast raakt het treinverkeer na een (bijna) ongeval soms urenlang ontregeld.

Overwegen

Elk jaar vinden er aanrijdingen plaats op overwegen. Waarvan een aantal met dodelijke afloop. De gevolgen van een ongeval met een trein zijn groot. Daarom doet ProRail er alles aan om aanrijdingen te voorkomen. Door overwegen veiliger te maken. Door ze waar het kan te saneren of te vervangen door tunnels of viaducten. Door gebruik te maken van nieuwe innovaties. En: door mensen continu te blijven vertellen hoe ze een overweg zo veilig mogelijk oversteken.

Spoorwegovergangen Nederland

De beelden zijn afkomstig van het YouTube-kanaal 'Spoorwegovergangen Nederland' en zijn afkomstig uit 2014. Overwegspotter Justus Moek zet op zijn zeer populaire kanaal elke dag een aantal video's van overwegen online. Bij de opnames ziet hij geregeld gevaarlijk gedrag rond overwegen voorbij komen. In samenwerking met Justus Moek plaatst ProRail de komende periode elke vrijdag een video van Spoorwegovergangen Nederland online waarbij 'opvallend' gedrag te zien is rond spoorwegovergangen. Er kan namelijk niet vaak genoeg gezegd worden hoe gevaarlijk dit 'opvallende' gedrag kan zijn.

Bekijk de reportage die ProRail maakte over Justus Moek.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers