Lichtkunstwerk brengt sfeer en rust op station Eindhoven

11 oktober 2017

‘SPACE’, het 90 meter lang lichtkunstwerk van Daan Roosegaarde, is sinds vandaag te bewonderen op station Eindhoven. Roosegaarde ontwierp het kunstwerk op verzoek van ProRail, de gemeente Eindhoven en NS. Het kunstwerk hangt in de gerenoveerde passage en is vrij toegankelijk voor iedereen.

Bekijk: Station Eindhoven: Kunstwerk SPACE van Roosegaarde

Roosegaarde raakte gefascineerd door nachtkaarten van onze planeet aarde, waarin licht de aanwezigheid van de mens zichtbaar maakt. Daan Roosegaarde: “Licht is communicatie, onze taal. Lopend langs het kunstwerk ervaar je een nieuwe dimensie van licht, zoals astronauten dit zien wanneer zij zich bevinden in een baan om de aarde”.

Het kunstwerk van Daan Roosegaarde
Het kunstwerk van Daan Roosegaarde

Oude reizigerstunnel

Na de ingebruikname van de nieuwe, brede reizigerstunnel heeft aannemer Heijmans samen met ingenieursorganisatie Arcadis hard gewerkt aan de renovatie van de oude tunnel. Waar ooit de winkeltjes zaten hangt nu tegen de achterwand het 90 meter lange kunstwerk van Daan Roosegaarde.

Een aanwinst voor het station, aldus regiodirecteur Inés Plasmans van ProRail: “Met ‘SPACE’ heeft  Station Eindhoven er een heel bijzonder kunstwerk erbij gekregen. Wij vinden het belangrijk dat stations een plek zijn waar het prettig verblijven is. Dit kunstwerk brengt sfeer en rust in de dagelijkse stationshectiek." 

Het kunstwerk van Daan Roosegaarde
Het kunstwerk van Daan Roosegaarde

3D beelden uit de ruimte

Roosegaarde en zijn team van ontwerpers werkten samen met experts aan een specialistische druktechniek op lenzen. Door toepassing van deze techniek wordt de illusie van diepte gecreëerd. Beelden van de aarde, vastgelegd door satellieten van de ruimtevaartorganisatie NASA, zijn maandenlang digitaal bewerkt tot een samengesteld 3D-beeld. De wijze waarop gedurende dit proces aan ieder detail aandacht is besteeds, kan worden vergeleken met het vakmanschap waarmee schilders in vroegere tijden fresco’s vervaardigden. De ruimtelijkheid van het beeld wordt versterkt door dynamisch gestuurde LED verlichting. Hierdoor ervaart de bezoeker, ondanks dat de wand slechts centimeters dik is, een veel grotere ruimte.

Het kunstwerk van Daan Roosegaarde
Het kunstwerk van Daan Roosegaarde

Vernieuwing Station Eindhoven

De vernieuwing van station Eindhoven is bijna gereed. De collega’s van NS zijn nog bezig met de renovatie van de stationshallen. Naar verwachting worden alle werkzaamheden eind dit jaar afgerond. Daarna volgt de grote opening. De vernieuwing van het station is mogelijk geworden dankzij financiële bijdrages van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de provincie Noord-Brabant. 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers