Live webcams van bouw busbrug Zwolle

Nieuws

Gepubliceerd op 21 december 2017 - Laatste update: 16 augustus 2020 13:31 uur

ProRail bouwt in opdracht van de gemeente een imposante brug over het spoor, vlakbij het station van Zwolle. Bussen steken daar in de toekomst het spoor mee over. De bouw van dit mooie project is vanaf deze week live te volgen via drie webcams!

Drie webcams geven online live beeld

De bouwwerkzaamheden voor de busbrug vinden grotendeels buiten het zicht plaats. Het terrein is afgezet met bouwhekken. Om geïnteresseerden toch een beeld te geven van de activiteiten die achter de bouwhekken plaatsvinden, hebben de gemeente, ProRail en BAM Infra besloten camera’s op te hangen en de beelden live uit te zenden. Klik hier voor een overzicht van de livestreams.

Bouw in volle gang

De bouw van de nieuwe busbrug is in volle gang: als eerste is de fundering in aanleg. Vanaf medio januari 2018 komen de eerste brugdelen vanuit de fabriek van Victor Buyck (België) ’s nachts aan op de voorbouwlocatie aan de zuidzijde van het station (Hanzeland). Op die plek worden de brugdelen vervolgens aan elkaar gezet tot een geheel. Vanaf zaterdag 24 februari tot en met 5 maart 2018 wordt de bovenleiding verlaagd zodat het gehele stalen gedeelte van de busbrug in het weekend van zaterdag 19 tot en met maandagochtend 21 mei over de sporen op de voorgebouwde betonnen pijlers kan worden gelegd. 

Feiten en cijfers van de busbrug

  • Totale lengte bus tracé: 433 meter (brugconstructie: 245,5 meter (deels staal en deels beton) op 2 landhoofden en 4 betonnen pijlers.
  • Vrije overspanning (over spoor): 80,55 meter.
  • Onderkant brug krijgt houten bekleding. In aluminium rand brug wordt rijbaanverlichting geïntegreerd.
  • Dagelijks: ca. 1200 bussen over de brug.

Spoorzone Zwolle verbeteren

De komende jaren werkt de gemeente Zwolle samen met de provincie Overijssel, NS en ProRail hard aan het verbeteren van het stationsgebied Zwolle. Zo wordt station Zwolle - het tweede spoorknooppunt van Nederland - omgebouwd  tot een uitstekend toegankelijk en comfortabel ov-knooppunt in een groene omgeving. Eind oktober startte de bouw voor de busbrug over het spoor. De bouw van het busstation is begin december van start gegaan. Naar verwachting nemen de bussen het nieuwe busstation en de busbrug begin 2019 in gebruik. De busbrug en het nieuwe busstation maken onderdeel uit van een grote hoeveelheid infraprojecten in het stationsgebied van 2017 tot 2025. 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers