Maak jij van station Breda het “Beste Gebouw 2017"?

Nieuws

22 maart 2017

De nieuwe openbaarvervoerterminal Breda maakt kans om het Beste Gebouw van het Jaar 2017 te worden. Het blijft nog wel even spannend, want pas op 19 mei weten wij of ons genomineerde project er vandoor gaat met deze prestigieuze prijs. Jouw stem kan hierbij het verschil maken!

Ikonen

De nieuwe OV-terminal Breda is samen met acht andere gebouwen genomineerd in de categorie Identiteit & Icoonwaarde. En daar zijn we reuze trots op! In de nieuwe OV-terminal zijn maar liefst 2,2 miljoen bakstenen verwerkt. Daarmee wordt het gebouw op een natuurlijke manier verbonden met haar omgeving.

2,2 miljoen bakstenen voor Breda

ProRail, NS en de gemeente Breda hebben samen met de bouwcombinatie Ballast Nedam/Hurks in Breda een prachtig en uniek station neergezet, dat past bij de allure van een HSL-station en recht doet aan de stad Breda. Onder één dak vind je er zes sporen, een treinstation, een busstation, 22.000 vierkante meter kantoorruimte en 150 woningen. Op het dak kunnen 720 auto’s parkeren en er zijn vier fietsenstallingen met ruimte voor circa 6.000 fietsen. Dat alles in een solide en spraakmakend ontwerp van architect Koen van Velsen, waarin 2,2 miljoen bakstenen zijn verwerkt.

Beste Gebouw van het Jaar 2017

De jaarlijkse Nederlandse architectuurprijs BNA Beste Gebouw van het Jaar wordt sinds 2006 uitgereikt. Inzenders voor het Beste Gebouw van het Jaar moeten aantonen dat het gebouw excellentie in brede zin biedt. Naast de architectonische kwaliteit worden juist ook de gebruiks- en belevingswaarde, de toegevoegde maatschappelijke waarde en de kwaliteit van de samenwerking meegewogen. De jury heeft uit de 113 inzendingen negen gebouwen genomineerd. Juryvoorzitter Hans Weijer laat weten: “De genomineerde gebouwen zijn hier het gematerialiseerde bewijs van. Er viel zonder meer wat te kiezen, de meerwaarde van architectuur voor mens en maatschappij is bij elk van de gebouwen tastbaar.”

Stemmen op station Breda

Op 21 maart maakte de jury de negen genomineerde gebouwen bekend. Deze negen gebouwen zijn nu in de race om de juryprijs en de publieksprijs te winnen. Zorg jij ervoor dat OV-terminal Breda de publieksprijs wint? Stem dan hier! Alvast bedankt!

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers