Maaslijn getroffen door blikseminslagen

Nieuws

16 september 2016

Tussen Venlo en Nijmegen rijden sinds middernacht geen of minder treinen als gevolg van meerdere blikseminslagen. Hierdoor zijn diverse onderdelen van het spoor kapot gegaan. Onze monteurs zijn hard bezig de schade te herstellen, maar het is nog onbekend hoe lang dit gaat duren.

Onweer

Onweersbuien die over het spoor trekken kunnen het spoor stevig ontregelen, zoals nu tussen Venlo en Nijmegen. Het Nederlandse spoor heeft zo'n 100.000 keer per jaar te maken met blikseminslag. Meestal zorgen bliksemafleiders dat de treinen gewoon kunnen blijven rijden. Dit gaat niet op als de systemen van ProRail beschadigd raken door bliksem. Dat kan een groot deel van het treinverkeer stilleggen. Reparatie kost vaak veel tijd omdat monteurs alles moeten doormeten en onderdeel voor onderdeel moeten checken op schade. Heel soms zorgt een blikseminslag nog weken voor onverklaarbare storingen. 

Aanpak

We doen er alles aan om de effecten van blikseminslag te beperken. 7000 kilometer stalen rails, ICT-apparatuur en veel kabels en leidingen in de grond blijven echter kwetsbaar voor overspanning. 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers