Magische Kunstroute Zwolle verbindt station met binnenstad

Gepubliceerd op 1 februari 2016 - Laatste update: 16 augustus 2020 8:44 uur

ProRail zoekt ook verbinding met kunst en cultuur en de opening van de Kunstroute Zwolle illustreert dat. De Kunstroute start bij de levensgrote videowall in de wand van de stationstunnel in Zwolle en moet de verbinding tussen het station en de binnenstad versterken.

Promotie stationstunnel

Kunstenaars Ram Katzir en Hertog Nadler bedachten het kunstwerk “Portal”. Portal opent de poorten naar een magische wereld waarin het alledaagse leven en een denkbeeldige wereld elkaar afwisselen. De videowall in de stationstunnel vormt het beginpunt van de Kunstroute. De beelden op de videowall zijn in 2015 in de tunnel geschoten en nemen passanten mee in een virtuele tijdreis. De kunstenaars zien het als een spiegel die de reiziger een denkbeeldige tijdreis laat ondergaan. Op de videowall zie je beelden met steeds weer andere reizigers er op geprojecteerd. Het is een film zonder begin of einde. Zo kun je als reiziger naar Utrecht of naar het noorden je zomaar even in een tunnel vol robots, schapen, Neanderthalers of Middeleeuwse stadswachten wanen. Of hoor je een omroepbericht dat er een trein is vertraagd als gevolg van een aanrijding met een mammoet. Met de film wordt het reizende publiek meer betrokken bij de historie van de stad en wordt tegelijkertijd de perceptie van ruimte en tijd geprikkeld. Met de komst van de Kunstroute promoveert de Zwolse stationstunnel van mooie transparante doorgangsroute, naar een bestemming op zichzelf. Wachten op station Zwolle is hierdoor ook een stuk leuker geworden.

Aan de filmopname die vier dagen duurden, werkten meer dan 500 Zwolse figuranten en ook enkele projectmedewerkers van ZwolleSpoort mee. De filmopname was letterlijk en figuurlijk een ‘beestenboel’ en tegelijk een ‘huzarenstukje’. Het is namelijk al een kunstproject om een kudde schapen, twee paarden en honderden vrijwilligers goed georganiseerd en veilig op een filmset door een tunnel in aanbouw te leiden.

Kunstroute

Met Portal  heeft ProRail meegewerkt aan een aansprekend kunstwerk dat een verrassende bijdrage levert aan de looproute vanuit de stationstunnel naar de Zwolse binnenstad. De route kan vanuit verschillende richtingen worden ervaren en is ontworpen zonder begin of einde.

De Kunstroute is als een levenslijn in een handpalm in de grond op straat gekerfd. Een smalle blauwe bronzen lijn slingert op meerdere plekken in het trottoir van station naar centrum en verbindt een aantal kunstwerken. Op de route komen bezoekers aan Zwolle onder meer een grote stadsplattegrond tegen in de straat en twee geluidssculpturen. De kunstenaars nodigen de mensen uit om hun omgeving te beschouwen en zich bewust te worden van de tijd en plaats waarin we nu leven. Zij willen graag dat de mensen een interactie zoeken met de kunstobjecten.

De videofilm en vele foto's kun je bekijken via www.portalzwolle.nu

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers