Magneettrein maakt spoor schoon

Nieuws

Gepubliceerd op 8 mei 2017 - Laatste update: 16 augustus 2020 12:27 uur

ProRail doet er alles aan om het druk bereden Nederlandse spoornetwerk in goede conditie te houden. Afgelopen weekend stuurden we een 'magneettrein' over het spoor rond Utrecht: een magnetische stofzuiger die metaalresten tussen de rails uit viste.

Trein rijdt lekker door op een schoon spoor

De MTI (Multi Purpose Infracleaner) of magneettrein is een ingenieus voertuig met een zware magneet en een borstel aan de voorkant. De magneettrein rijdt over het spoor om achtergebleven metaal uit het spoor te trekken. Soms ligt er namelijk wel eens een moer of bout tussen de rails, na werkzaamheden of nachtelijk onderhoud. Of het gaat om zwerfafval, dat kan ook. Normaal gesproken zetten we de trein in als we het spoor hebben geslepen, om het ijzerslijpsel op te ruimen (video over de slijptrein). Nu zetten we de slijptrein ook zelfstandig in. Een schoon spoor is immers minder storingsgevoeilig, waardoor de reizigers geen overlast ervaren.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers