Meer dan 400 spoorprojecten in 2024

Nieuws

4 maart 2024

Ruim negenduizend mensen werken dit jaar aan het spoor. Zij werken samen aan grofweg vierhonderd grotere en kleinere projecten of zij werken aan het onderhoud, wat vaak in de nachten gebeurt. Om dit te kunnen doen - tussen al het treinverkeer door, rekening houdend met wegwerkzaamheden van Rijkswaterstaat, evenementen en vakanties - legt ProRail elk jaar weer een enorme puzzel, die minutieuze voorbereidingen vergt.

Meer dan ooit

Voor 2024 staan meer werkzaamheden dan ooit op het programma. John Voppen, CEO bij ProRail, vertelt dat er werkstromen samenkomen: “Ons spoor stamt veelal van vlak na de Tweede Wereldoorlog en gaat zo'n veertig jaar mee. Nu zijn we tachtig jaar verder en is er dus op veel plekken een tweede ronde groot onderhoud nodig. Tegelijkertijd willen we het spoornetwerk uitbreiden voor meer en beter treinverkeer. Deze werkstromen willen we combineren, want daarmee zorgen we voor minder hinder. En combineren van onderhoud en uitbreiding is in kosten efficiënter.” 

Door meer overdag te gaan werken is het ook onvermijdelijk dat de reiziger daar hinder van gaat ondervinden.

John Voppen CEO bij ProRail

Meer werk overdag

In juni dit jaar laat ProRail werkzaamheden uitvoeren in en rond Leeuwarden. Dat werk wordt voor een groot deel buiten de vakanties uitgevoerd. Ook op andere plekken gaan we vaker tijdens kantoor- en schooluren aan het werk. Vorig najaar deden we dat bijvoorbeeld rond Rotterdam Centraal en station Schiphol. Ondanks dat we weten dat meer reizigers hier hinder van ondervinden doen we dit bewust. Als we uitsluitend in het weekend en de vakantieperiodes aan het spoor zouden werken, dan is er op die momenten te veel werk om uit te voeren en zijn er onvoldoende mogelijkheden voor alternatief vervoer. 

John Voppen: “Het is een verantwoordelijkheid voor iedereen in de spoorsector om de stap te zetten naar meer dagwerk. Vooral onderhoud wordt nog veel ’s nachts uitgevoerd en dat moet meer overdag voor betere en meer aantrekkelijke arbeidsomstandigheden. En ja, door meer overdag te gaan werken is het ook onvermijdelijk dat de reiziger daar hinder van gaat ondervinden. Dat wil ik hen best uitleggen.”

Werkzaamheden 2024

Het komende jaar werken we op diverse plekken in het hele land. Van sommige werkzaamheden gaan reizigers en omwonenden weinig merken. Andere hebben veel meer impact. De informatie in onderstaande, aanvullende artikelen over de werkzaamheden in 2024 is gebaseerd op planningen zoals ze op 1 maart bekend waren. Deze kunnen mogelijk nog veranderen. Raadpleeg voor vertrek - in genoemde periodes - altijd eerst een reisplanner.

Veel gedaan, nog meer te doen (achtergrondverhaal) Veel gedaan, nog meer te doen (achtergrondverhaal)

Elf grote klussen op een kaart Elf grote klussen op een kaart

Zeven projecten, zeven verhalen (interviews) Zeven projecten, zeven verhalen (interviews)

Lijst met werkzaamheden (overzicht) Lijst met werkzaamheden (overzicht)

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers