Meer gegevens stiptheid treinen online

Vanaf 21 december is het mogelijk om de dagelijkse prestaties van de hogesnelheidslijn (HSL) online te volgen. Geïnteresseerden kunnen dan zien of reizigers op tijd hun bestemming bereiken. Ook maakt ProRail er vanaf nu meer gegevens openbaar over reizigersverkeer en goederenverkeer per spoor.
stiptheid treinen aankomst punctualiteit

ProRail vindt het belangrijk dat iedereen zelf kan beoordelen of de spoorbeheerder goed werk verricht. Daarom bestaat er sinds een paar jaar een online dashboard waar gegeven over gemaakte reizen zijn terug te vinden. Dat dashboard wordt nu flink uitgebreid.

Het vernieuwde ProRail Prestatie Dashboard is hier te vinden: https://prestaties.prorail.nl/#

Reizigersverkeer

Voor de berekening van stiptheid van het reizigersverkeer op het Nederlandse spoor wordt sinds dit jaar gebruik gemaakt van OV chipgegevens. Daarmee kunnen we nog beter zien of beloofde reizen zijn waargemaakt. 

Combinaties voor een goed beeld

In de nieuwe openbare gegevens over reizigerspunctualiteit worden verschillende gegevens gecombineerd. De aankomstgegevens van de trein (was de trein op tijd), de uitval van treinen (reed de trein) en dus gegevens van de OV chipkaart (kwam de reiziger op tijd op plaats van bestemming). Het gaat dan om treinreizen die gemaakt zijn met vervoerder NS. Voor regionale vervoerders zijn andere afspraken gemaakt en is alleen de aankomsttijden van de treinen zichtbaar. 

stiptheid treinen aankomst punctualiteit

Goederenverkeer

Ook voor het goederenverkeer is vanaf vandaag meer informatie beschikbaar. Zo kun je zien of goederentreinen binnen een afgesproken tijdstip op plek van bestemming zijn aangekomen, of ze op tijd de grens bereikten en of routes onderweg moesten wijzigen vanwege bijvoorbeeld verstoringen op het spoor. 

stiptheid treinen aankomst punctualiteit goederen

Actueel

Het dashboard toont de meest recente cijfers van ProRail over de dagelijkse prestaties op het spoor Maar ook zie je wat er de afgelopen maanden op het spoor gebeurd is. De scores worden na afloop van elke dag bijgewerkt. De getoonde cijfers zijn dus altijd van de dag ervoor. Alleen de veiligheidscijfers zijn van de afgelopen 30 dagen. 

Transparant

ProRail heeft het dashboard gebouwd omdat de organisatie het belangrijk vindt om transparant te zijn over de prestaties van het Nederlandse spoor. Zo kunnen onze stakeholders, klanten en media direct zien met welke kwaliteit ons dagelijks werk (het laten rijden van treinen) uitvoeren.  

Gepubliceerd op