Meer plek voor je fiets in Gouda

Nieuws

29 oktober 2021

In de vroege ochtend van vrijdag 29 oktober heeft ProRail de tweede nieuwe fietsenstalling bij station Gouda geopend. En dat is goed nieuws, want er is veel behoefte aan extra fietsparkeerplekken. Na een bouwperiode van minder dan zeven maanden is er ruimte voor ongeveer 600 fietsen. In totaal is er nu ruimte voor 2000 fietsen. Eerder werd de stalling aan de oostzijde van de stationshal al in gebruik genomen.

Reis van deur tot deur

Het is zo makkelijk, op de fiets naar het station. Veel treinreizigers doen dat al en dat aantal groeit. Zo ook in Gouda. Tijdens de coronapandemie was het een tijdlang heel rustig, maar sinds september 2021 neemt het aantal reizigers weer toe. En zien we weer meer fietsen bij station Gouda. In de stalling, maar ook in de openbare ruimte.

ProRail wil de reis van deur tot deur makkelijk maken en vindt het belangrijk dat reizigers hun fiets goed kwijt kunnen én makkelijk kunnen terugvinden. Samen met de gemeente Gouda, provincie Zuid-Holland en NS werken we daarom aan een uitbreiding naar 3150 stallingsplekken in april 2022.

En dat is twee

De nieuwe stallingsplekken zijn verdeeld over drie locaties. Aan de oostzijde van de stationshal is de eerste en grootste stalling gebouwd met 1400 plekken. In april 2022 komen daar nog eens 350 extra plekken bij.

Aan de andere kant van de stationshal is sinds vanochtend de tweede stalling open met ruimte voor circa 600 fietsen. De zelfservice fietsenstalling onder het stationsgebouw, nummer drie, is nog volop in verbouwing. In april 2022 komen hier nog zo'n 800 stallingsplaatsen beschikbaar.

 • Fietsenstalling Gouda
  Fietsenstalling Gouda
 • Fietsenstalling Gouda
  Fietsenstalling Gouda
 • Fietsenstalling Gouda
  Fietsenstalling Gouda
 • Fietsenstalling Gouda
  Fietsenstalling Gouda

Typisch Gouds

De tweede stalling is gebouwd in dezelfde stijl als de eerste nieuwe fietsenstalling. Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen, met een gevel in lichtrode en bruine bakstenen. Daarin zie je het typische ruitmotief van architectonisch beton. De begane grond is overdekt en heeft dubbellaagse fietsrekken. Hier is een aparte ruimte ingericht voor het stallen van krat-, bak- en bromfietsen. De bovenverdieping is open en heeft ook dubbellaagse fietsrekken.

Gratis parkeren

Stallen in deze nieuwe fietsenstalling is gratis. Het dynamische systeem bij de ingang laat zien hoeveel plekken er nog vrij zijn. Er is ruimte voor zo’n 500 reguliere fietsplekken. De andere 100 plekken zijn gereserveerd voor kratfietsen, bakfietsen en bromfietsen.

Herontwikkeling zuidelijk stationsgebied

De bouw van de fietsenstallingen is onderdeel van de transformatie van het zuidelijke stationsgebied, aan de kant van het centrum van Gouda. Een nieuw busstation, nieuwe en grotere fietsenstallingen, een prettiger stationsgebouw en een stationsplein dat uitnodigt om de stad Gouda te verkennen. Deze betere voorzieningen zorgen ervoor dat een groeiend aantal reizigers met plezier van dit belangrijke station gebruik kan maken.

Hiermee wordt het openbaar vervoer, al dan niet in combinatie met de fiets, voor steeds meer mensen een aantrekkelijk en duurzaam alternatief. Meer informatie over de herontwikkeling van het stationsgebied vind je op de website goudaspoorzonezuid.nl.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers