Meer ruimte voor de fiets in Tilburg

Nieuws

16 maart 2018

Op station Tilburg zijn vanmiddag de handtekeningen gezet voor de bouw van twee nieuwe bewaakte fietsenstallingen aan weerszijde van het station. ProRail gaat het project uitvoeren en zorgt ervoor dat de stallingen uiterlijk 2021 klaar zijn en ruimte bieden aan zo’n 7500 fietsen.

Onder het genot van een hapje en drankje werden de realisatieovereenkomst en de exploitatieovereenkomst vanmiddag ondertekend bij het station. Namens de gemeente Tilburg tekenden wethouder Berend de Vries (Spoorzone) en wethouder Mario Jacobs (mobiliteit). Namens ProRail tekenden Astrid Bunt, directeur projecten van ProRail en namens NS Wouter de Koning, programma directeur fiets van NS.

Twee stallingen

Nu station Tilburg aan weerszijde een entree heeft, komt er ook aan beide zijden van het spoor een fietsenstalling. Bij de nieuwe entree aan de noordzijde komt een stalling met plek voor 3900 fietsen. Deze is in de loop van 2020 gereed. Aan de centrumzijde komt een stalling met plek voor 3400 fietsen en deze zal gereed zijn in 2021. Daarnaast staan er verdeeld over de beide stallingen zo’n 200 OV-fietsen om te huren. In het ontwerp heeft architectenbureau cepezed rekening gehouden met alle moderne functionaliteiten en capaciteit waar de stallingen in de toekomst aan moeten voldoen, zo komen er twee rolbanden voor gebruiksgemak en krijgen de fietsenstallingen groene daken voor klimaatadaptie in de stad en klimaatbeheer in de stallingen. Daarnaast is er ruim aandacht voor het integreren van het ontwerp in de omgeving. Aan de noordzijde grenst de fietsenstalling straks aan de gerenoveerde LocHal en het nieuwe MindLabs. Aan de zuidzijde wordt het ontwerp onderdeel van het groene plan voor de Spoorlaan.

Eerste 24 uur gratis

Reizigers die met de fiets naar het station gaan, kunnen straks hun fiets de eerste 24 uur gratis parkeren. Beide stallingen worden permanent bewaakt en zijn voorzien van OV-fietsen. Daarnaast zit er in één van de stallingen straks ook een Fiets en Serviceruimte voor kleine reparaties. De totale investeringskosten bedragen circa 20 miljoen euro en worden gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant. Als de stallingen straks klaar zijn, gaatt NS deze exploiteren. 

Actieplan Fietsparkeren

Om de reis van deur tot deur gemakkelijker en comfortabeler te maken, verbetert ProRail samen met regionale overheden en NS fietsenstallingen bij stations door uitbreiding, betere benutting en vernieuwing. Het huidige programma Actieplan Fietsparkeren geeft uitvoering aan het beleid om meer fietsparkeerplekken bij stations te realiseren. Sinds 2000 zijn er landelijk 425.000 fietsplaatsen nieuw gebouwd en gemoderniseerd op ruim 400 stations. Het aantal stallingsplaatsen is nu zo'n 450.000 en groeit de komende jaren - afhankelijk van beschikbare co-financiering - verder naar 650.000 - 700.000 in 2030.

Gepubliceerd op 16 maart 2018

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers