Megaklus in Zwolle afgerond

Nieuws

15 juni 2020

Het nieuwe opstelterrein ter hoogte van Hogeschool Windesheim in Zwolle is af. Vanaf eind 2018 werd er ruim anderhalf jaar aan gewerkt. Dat het een megaklus was bevestigen de getallen: kilometers nieuwe strakke sporen en bovenleidingdraden, honderden nieuwe bovenleidingsportalen, duizenden nieuwe dwarsliggers en duizenden tonnen nieuw ballastgrind. Alle voorzieningen zijn nu aanwezig om treinen te parkeren en te onderhouden. Vanaf 15 juni is het terrein klaar voor gebruik door de vervoerders.

In het hele land gaan meer treinen rijden. Daarom is meer parkeerruimte nodig voor treinen die even niet rijden of onderhoud nodig hebben. Ook in Noord-Nederland nemen de reismogelijkheden met de trein flink toe door het Spoorplan Noord-Nederland.

Klaar voor de toekomst

In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Provincies Fryslân, Groningen, Drenthe en Overijssel, en samen met de vervoerders werkt ProRail aan circa twintig projecten, van spooruitbreiding en nieuwe stations tot tunnels en opstelterreinen. Ze dragen allemaal bij aan een betere bereikbaarheid van het noorden met de Randstad. Ook wordt het mogelijk meer treinen te laten rijden. In totaal gaat het om een investering van 1 miljard euro.

Op twee locaties in Noord-Nederland zijn de opstelterreinen vernieuwd: in Zwolle en in bij het Groningse Haren. Dat terrein is sinds 4 juni in gebruik. Om de toekomstige behoefte van de opstel- en servicecapaciteit verder te faciliteren heeft ProRail het bestaand opstelterrein bij Windesheim vernieuwd en uitgebreid. Op dit terrein worden treinen ’s nachts geparkeerd en schoongemaakt/onderhouden. Er zijn nieuwe extra sporen gebouwd zodat er meer treinen tegelijkertijd terecht kunnen.

NS bouwt nog een treinwasinstallatie en een technisch centrum, zodat vervoerders de treinen sneller en efficiënter kunnen schoonmaken en onderhouden. In de ombouw van het opstelterrein is op grote schaal rail, ondergrond en spoorgrind hergebruikt. Ook is innovatieve duurzame verlichting aangelegd.

State of the art

Het opstelterrein bij Windesheim is state of the art, met meer capaciteit voor alle vervoerders en een uitgebreid watermanagementsysteem. Zo is het opstelterrein voorzien van een vloeistofdichte folie om de drinkwaterwinning nabij de uitspanning Het Engelse Werk duurzaam te beschermen tegen eventuele verontreiniging door treinen. Belangrijk, want in dit gebied wint Vitens drinkwater voor de regio Zwolle.

De aanleg van het opstelterrein vergde het nodige van de omgeving en reizigers, met diverse periodes waarin treinen niet konden rijden en reizigers met de bus werden vervoerd. Ook is er een grote afvoerleiding naar de IJssel gemaakt en is er veel vrachtverkeer in Hanzeland geweest voor de aan- en afvoer van materialen.

We hebben zo zorgvuldig mogelijk gewerkt en daarmee hinder proberen te beperken. Bijvoorbeeld door slimme aanrijdroutes voor bouwverkeer, een tijdelijke hulpbrug om fietsers ongelijkvloers te kruisen, en verderop onder begeleiding van verkeersregelaars, speciaal voor de grote groepen schoolgaande fietsers bij de Koggetunnel.

Sprekende getallen die de megaklus illustreren:

  • Het opstelterrein is ca. 9 ha groot (= 17 voetbalvelden)
  • Ruim 13 km nieuwe rails en 13 km hergebruikte rails
  • Ruim 24 km nieuwe bedrading bovenleiding
  • Ruim 30.000 ton nieuw ballastgrind en 7000 ton hergebruikt ballastgrind
  • Ruim 10.000 nieuwe en 12.000 hergebruikte dwarsliggers
  • Van 60 oude wissels zijn er 14 hergebruikt
  • Geheel terrein afgegraven tot 3 meter diep = 270.000 m3 grond dat met ruim 20.000 vrachtauto’s via Hanzeland is afgevoerd
  • Opstelcapaciteit treinen nieuwe situatie: 160 bakken reizigerstreinen (was 40 bakken)

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers