Met bomen natuur aan elkaar verbinden

Nieuws

16 maart 2016

Vandaag is het Nationale Boomfeestdag, de dag waarop er door het het land bomen worden geplant. En hoewel je het misschien niet zal denken, plant ook ProRail bomen. Bijvoorbeeld bij de aanleg van grote faunapassages.

Bij dit faunapassages wordt als het ware de natuur doorgetrokken over het spoor. Na een aantal jaren gaat zo’n faunapassage dan geheel op in de natuur. En de dieren maken daar maar al te graag gebruik van.

Natuurgebieden verbinden 

Natuurgebieden die gescheiden zijn door de aanleg van een spoorlijn, verbinden wij weer met elkaar door faunapassages aan te leggen. En bij zo’n project zijn vaak bomen nodig. Uiteraard juist die type bomen en struiken zoals die in de betreffende natuurgebieden zelf voorkomen. Zoals bij het ecoduct Op Hees in Den Dolder, waar 100 kinderen 100 bomen hebben geplant.

Nieuwe faunapassages

ProRail werkt de komende jaren binnen het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO) aan grote faunapassages. Zo starten we deze zomer met de bouw van een faunapassage die de natuurgebieden langs de snelweg A1 tussen de afslagen Stroe en Kootwijk en langs de spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn met elkaar verbindt. Eind 2017 is deze faunapassage gereed. Ook bouwen we nog een heleboel kleine faunapassages zoals dassentunnels, faunaduikers en looprichels aan bestaande bruggetjes over water.

Tegen ontsnippering

Doel van het MJPO is het opheffen van barrières en herstellen ecologische verbindingen. Autowegen, vaarwegen en ook spoorwegen doorsnijden de natuur. Dieren en planten in deze gebieden komen daardoor vast te zitten, waardoor hun voortbestaan in gevaar komt. Door de aanleg van faunapassages worden natuurgebieden weer aan elkaar verbonden en krijgen dieren weer een groter leefgebied. Meer informatie vind je op mjpo.nl

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers