Metamorfose voor station Almere Centrum

Nieuws

3 april 2020

Hegeman Bouw en Infra B.V. gaat in opdracht van ProRail station Almere Centrum een flinke opknapbeurt geven. De gemeente Almere, de provincie Flevoland en de NS werken samen met ProRail aan een verbetering van station Almere Centrum die past bij de ambities en de groei van de stad.

Grondige opknapbeurt

Het huidige station (1987) is gedateerd en is toe aan een grondige opknapbeurt. Het doel van deze opknapbeurt is om de voorzieningen van het station te verbeteren en aan te laten sluiten op de omgeving. Het station krijgt straks betere faciliteiten en een open uitstraling met een brede en overzichtelijke passage door de hal, die het Stationsplein en Mandelaplein naadloos met elkaar verbindt.  De hal wordt opgeknapt en krijgt een frisse uitstraling met nieuwe winkels en nieuwe winkelpuien, het plafond wordt gemoderniseerd en er komen transparante liften.

Daarnaast worden er twee nieuwe bewaakte fietsenstallingen gebouwd, wordt het busstation van een nieuwe uitstraling en nieuwe plafonds voorzien. Op de treinperrons wordt rust en ruimte gecreëerd door overbodige bebouwing te verwijderen, vides dicht te leggen en nieuwe wachtruimten te plaatsen met houten banken, windschermen, betonnen poefs en ‘groene eilanden’.

Het vernieuwde station draagt bij aan de ambities van Almere 2.0, waarin gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk samen investeren in dat wat de stad nog aantrekkelijker maakt voor Almeerders en de regio. De komst van de Floriade Almere 2022 is aanleiding om het station eerder dan de bedoeling was op te knappen. Het station is dan klaar om de bezoekers aan de expo Floriade te ontvangen. De feitelijke (ver)bouwwerkzaamheden starten begin 2021.

Twee contracten

Het werk aan het station bestaat uit twee contracten: één voor het stationscomplex met de hal, de fietsenstallingen, busstation en de treinperrons en het tweede voor alle activiteiten aan de perronoverkapping, zoals het schilderwerk, glasvervanging en zonnepanelen. Het eerste contract is nu gegund aan Hegeman. Het tweede contract gaat volgens de huidige planning medio april 2020 gegund worden. Het gemeentelijke aanbestedingstraject voor de stationsomgeving start nadat het definitieve ontwerp van de openbare ruimte gereed is.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers