Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Miljoenen views op YouTube voor overwegspotter

Nieuws

20 februari 2017

Justus Moek is met 14.500 abonnees een hit op YouTube. Niet als game- of beautyvlogger, maar door het filmen van spoorwegovergangen in binnen en buitenland. Zijn video's zijn bij elkaar inmiddels meer dan 21 miljoen keer bekeken, hiermee is Justus een goede ambassadeur voor de mooie spoorsector.

Bekijk: Overwegspotter Justus is een ster op YouTube

Minder overwegen en beter beveiligd

Nederland telt in totaal zo’n 2500 overwegen. Dertig jaar geleden waren er 3532 overwegen. Op dit moment zijn dat er dus 1000 minder. Tachtig procent van alle overwegen is beveiligd. Dat was dertig jaar geleden wel anders. Toen was 50 procent van alle overwegen onbeveiligd. 

Openbare overwegen

Van de 2500 overwegen liggen er 1800 aan de openbare weg en zijn publieke oversteekplaatsen. 95 procent daarvan is beveiligd met spoorbomen, bellen en lichtsignalen. Er zijn in Nederland nog zo’n 100 niet actief beveiligde openbare overwegen. ProRail wil dat deze overwegen zo snel mogelijk worden opgeheven of beveiligd.

Overwegvrij

Nog veiliger is het, als er helemaal geen overweg is. En weggebruikers via een tunnel of brug het spoor kunnen oversteken. Nieuwe spoorlijnen – Hanzelijn, Betuweroute en de Hogesnelheidslijn –hebben al geen overwegen meer. Ook een groot deel van de Randstad is inmiddels overwegvrij. Op bestaande spoorlijnen kijken we waar overwegen opheffen. Dat doet ProRail in overleg met de gemeenten en provincies en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers