Monumentaal seinhuis omgebouwd tot lunchroom

Nieuws

Gepubliceerd op 15 augustus 2021

Met het aanbieden van een originele stationsklok namens ProRail, verrichtte regiodirecteur Harro Homan de officiële opening van lunchroom ‘Mevrouw Peer,’ het voormalig seinhuis ‘Blauwkapel. Het monument uit 1931, dat al jaren niet meer wordt gebruikt, gaf ProRail terug aan de buurt. De twee ondernemers Renske van Kooten en Floor van Gurp verbouwden het om tot een lunchroom, met aandacht voor het verleden van het spoor.

De geschiedenis van het seinhuis

Het seinhuis aan de Eykmanlaan in Utrecht is ooit gebouwd om het treinverkeer in goede banen te leiden. De panoramische ramen op de eerste etage gaven treinbeveiligers goed uitzicht over de spoorkruising, de verbindingsbogen en aftakkingen.

Het seinhuis is ontworpen onder toezicht van Sybolt van Ravensteyn, een architect die vroeger veelvuldig door de Nederlandse Spoorwegen werd ingeschakeld om stations en seinhuizen te ontwerpen. Het seinhuis bleek eind vorige eeuw niet meer nodig, omdat de aansturing van het spoorwegverkeer centraal geregeld werd.  

Nieuwe bestemming

Veel van de voormalige seinhuizen zijn gesloopt, maar enkele zijn bewaard gebleven. Het gebouw is de afgelopen periode in vervallen staat geraakt. In samenwerking met de Stichting Herontwikkeling Iconische Bouwwerken (HIB) is daarom gezocht naar een toekomstbestendige bestemming en een daarbij passende ondernemer. Harro Homan, regiodirecteur van ProRail verrichtte vandaag de officiële opening "We waren op zoek naar een partij om het seinhuis aan over te dragen, onder de voorwaarde dat deze partij het achterstallig onderhoud en het herstel van het monumentale karakter op zich zou nemen. We zijn er van overtuigd dat Floor en Renske, die elders in Utrecht ook de horecagelegenheid ‘Meneer Peer uitbaten’ dit seinhuis een succesvol tweede leven zullen geven waarbij de buurt en vele anderen kunnen genieten van deze bijzondere locatie."

Vanaf woensdag 18 augustus is lunchroom ‘Mevrouw Peer’ in het voormalig seinhuis geopend voor het publiek.

Meer over:

Meer nieuws

Wat is ERTMS?

Treinen veilig en sneller laten rijden, ook de grens over. Dat is wat we doen met de invoering van ERTMS. Bekijk de nieuwe video hierover.

Bekijk de video

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers