Mooi en makkelijk binnenkomen op Den Haag Hollands Spoor

Nieuws

28 september 2020

Na jaren van bouwen is station Den Haag Hollands Spoor klaar voor de toekomst. Vanochtend liepen reizigers via de prachtige nieuwe entree aan de kant van Laakkwartier. Een derde van alle reizigers zal hier gebruik van maken, bleek uit eerder onderzoek. Het station voldoet daarmee – en met de nieuwe winkels – beter aan de wensen van nu. Vandaag namen reizigers de entree officieel in gebruik.

Monumentaal station met twee ingangen

Namens de gemeente Den Haag, ProRail en NS kregen reizigers iets lekkers aangeboden. De openingshandeling bestond uit het leggen van een puzzel met afbeelding van het station door vertegenwoordigers van deze drie partijen (zie foto).

Gemeente Den Haag, ProRail en NS hebben samengewerkt om de reis van en naar het station aangenamer te maken. Het monumentale stationsgebouw was niet meer berekend op het snel groeiende reizigersaantal. In 2019 maakten 40.000 reizigers dagelijks gebruik van het station. Van deze gebruikers reist een derde van of naar de kant van het Laakkwartier, maar de doodlopende tunnel bood hier geen in- en uitgang. De bouw van de entree startte in april 2017 onder leiding van de gemeente Den Haag.

Meer plek voor fietsen

De nieuwe entree, ontworpen door NL Architects, heeft op het dak een stalling gekregen met plek voor 2500 fietsen. Hoognodig, want er was al een tijd een tekort aan fietsparkeerplekken. 31 procent van de reizigers komt met de fiets naar station HS en 9 procent vertrekt na de treinreis met de fiets.

  • De verlengde reizigerstunnel op Den Haag Holland Spoor
    De verlengde reizigerstunnel op Den Haag Holland Spoor
  • Nieuwe fietsenstalling met 2500 plekken
    Nieuwe fietsenstalling met 2500 plekken
  • Een aardigheidje voor de reizigers
    Een aardigheidje voor de reizigers

Nieuwe winkels

Uit onderzoek bleek dat reizigers ook graag meer faciliteiten wilden, zoals winkels om hun wachttijd prettig te besteden. Op het voorplein en in het station is daarom extra winkelruimte gemaakt. Domino's en Febo zijn al open, later volgen de Broodzaak, Travelex, Doner Company, Wok to go en CLRS Hairstudio. In het oude stationspand zaten al Starbucks en AKO. 

Een lift op alle perrons

Het station wordt steeds beter toegankelijk voor reizigers met een functiebeperking. ProRail plaatst daarvoor de komende maanden een nieuwe lift naar perron 1. Dan zijn alle perrons op Hollands Spoor met de lift te bereiken. 

Sluiting poortjes en perronopgangen

Nu de nieuwe entree er is, zijn de perronopgangen vanuit de naastgelegen tunnel afgesloten. Binnenkort sluiten ook de in- en uitcheckpoortjes op het station. Zo ontstaat er meer overzicht, wat goed is voor de sociale veiligheid.

ProRail, de gemeente Den Haag en NS wensen reizigers heel veel reisplezier op het vernieuwde station Den Haag Hollands Spoor!

Hoofdfoto: Wethouders Anne Mulder en Robert van Asten van Den Haag openden de entree samen met Helga Cuijpers (regiodirecteur Randstad Zuid van ProRail) en Magdalena Piotrowska (regiodirecteur Zuid van NS).

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers