Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Museum van Filemon op station Zwolle

Nieuws

28 september 2017

Van 28 september tot en met 22 oktober is de wachtruimte op perron 3/5 van station Zwolle omgebouwd tot het museum van Filemon Wesseling. De presentator koos zijn favoriete objecten uit een enorme, voor publiek verborgen, museumcollectie. Met dit project brengt ProRail verborgen schatten van over de hele wereld naar treinreizigers toe.

Girlpower op het perron  

Filemon ging in het depot op zoek naar het wereldwijde beeld van vruchtbaarheid. Zijn oog viel in het depot op ‘rare’ dingen, want zoals hij zelf aangeeft: “Rare dingen zijn altijd leuk!”. De collectie van Filemon die te zien is het op het perron bevat een flinke portie ‘girlpower’, met beelden van vrouwen en vruchtbaarheidssymbolen van over de hele wereld.

Vier tijdelijke stationsmusea

De verborgen schatten van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum van Volkenkunde komen naar je toe. Op vier treinstations worden in de transparante wachtruimtes op perrons tijdelijke musea ingericht. Het museum van Filemon is na het museum van Soufiane op station Utrecht, Kenny B op station Arnhem Centraal en Floortje Dessing op station Leiden het vierde mini-museum van het project ‘Museum van...'. Deze bijzondere musea worden mogelijk gemaakt door ProRail, NS en Bankgiro Loterij. Je kunt ze gratis en gewoon voor, tijdens of na je reis bezoeken.

Prettig wachten

Op stations komt alles samen, je komt er mensen uit alle windstreken tegen. Door deze mini-musea krijgen  reizigers  een inkijkje in de wereldwijde culturele verschillen en overeenkomsten. Want op verschillen na zijn we allemaal hetzelfde. Het verruimt je blik en is een inspirerend tijdverdrijf terwijl je op de trein wacht. ProRail wil dat reizigers snel hun weg vinden op stations en prettig kunnen wachten. Daarom is de inrichting van de perrons met meubilair, bewegwijzering en reisinformatie overal hetzelfde. ProRail is pro helderheid, maar anti eenheidsworst. We willen dat er ook ruimte is voor verrassing, verbinding en inspiratie voor reizigers. Meer over ons programma vind je op prorail.nl/prettigwachten.

Volgende stop: Amsterdam

Na station Zwolle opent het laatste museum op 25 oktober in Amsterdam. Niet op het station, maar in het Tropenmuseum. In het laatste mini-museum vind je de items die presentatrice Yvette van Boven uitkoos.  

Bekijk: Museum van... - Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers