Nederlands winterlandschap centraal in aflevering Rail Away

Nieuws

30 december 2021

Omroep EO zendt vandaag, op 30 december, een Nederlandse winteraflevering uit van tv-programma Rail Away. De aflevering is vorig jaar in februari opgenomen. “Het is een prachtig winters plaatje geworden”, aldus regisseur Joanne Brouwer.

Gerben van Ommen, de andere regisseur van Rail Away, zag vorig jaar het weerbericht. Vier dagen lang strenge vorst. Geen neerslag, maar wel zonnig. "Dat was voor ons dé kans om een sneeuwaflevering van Rail Away in Nederland te maken. Een belletje met ProRail, NS en Arriva volstond om alle vergunningen rond te krijgen."

Hij lacht: "Dat is een voordeel van filmen in Nederland. Omdat de meeste mensen Rail Away wel kennen, hoeven we maar weinig uit te leggen."

Prachtig winters plaatje

De keus viel op het traject Zwolle - Zutphen. "Heel scenic, zo langs de IJssel”, stelt Joanne. “Ondanks het gebrek aan besneeuwde bergtoppen zoals in Zwitserland of Oostenrijk, is het een prachtig winters plaatje geworden. Met oud-Hollandse gebouwen en molens in de sneeuw." Ook in Wijhe, Olst en Deventer is gefilmd.

Bekijk: Bekijk een voorproefje van de winteraflevering van Rail Away

25 jaar Rail Away

Rail Away is een populair tv-programma. Het trekt, inclusief herhalingen, miljoenen kijkers. In elke aflevering wordt een treinroute langs een aantal bijzondere locaties gevolgd. Voice-over Bob van der Houven omlijst elke aflevering met zijn kenmerkende stemgeluid.

Het programma viert dit jaar een jubileum: Rail Away wordt al 25 jaar uitgezonden. Het jubileum wordt gevierd met de uitgave van het Het Grote Rail Away Boek én vijf nieuwe afleveringen. De aflevering vol Nederlandse winterpret wordt uitgezonden op donderdag 30 december om 20.05 uur op NPO2.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers