Negende testdag: ProRail en de dienstregeling

Nieuws

31 oktober 2017

Sinds 6 september kan het op woensdagen: iedere tien minuten een trein pakken op de grote stations tussen Amsterdam en Eindhoven. Op deze testdagen nemen ProRail en NS een voorproef op de nieuwe dienstregeling op het spoor die op 10 december in gaat. ProRail maakt de dienstregeling voor het totale Nederlandse spoor. Wat is de rol van ProRail hierin?

Grote puzzel

Ieder jaar is het voor ProRail een grote puzzel om de beschikbare ruimte op ruim 7000 kilometer spoor en ruim 400 stations te verdelen. Zo’n 40 reizigers- en goederenvervoerders dienden bij ons hun wensen in. Alle wensen konden passend worden gemaakt. Het toedelen van meer treinen op het spoor, is mede gelukt dankzij de verbeteringen in de doorstroming van het treinverkeer die ProRail de afgelopen jaren doorvoerde op grote emplacementen in Utrecht, Den Bosch, Assen en rond Schiphol. Ook de massale stationsuitbreidingen van de afgelopen jaren draagt daar flink aan bij. Meer informatie is te vinden in dit bericht: nieuwe dienstregeling nog meer treinen.

ProRail

ProRail is als onafhankelijke partij wettelijk verantwoordelijk voor het verdelen van de beschikbare ruimte op het spoor. Ieder jaar wordt na een periode van plannen en overleg in augustus de capaciteitsverdeling door ProRail vastgesteld.

capaciteitsverdeling
capaciteitsverdeling

ProRail verzorgt ook de verkeersleiding van het totale Nederlandse treinverkeer en vernieuwt en verbetert de spoorweginfrastructuur. Vervoerders plannen treinen en personeel in om de dienstregeling op het spoor mogelijk te maken. Op zondag 10 december gaat  het nieuwe dienstregelingsjaar op het Nederlandse spoor in.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers