Nieuw! Een fiets'gevel' in Haarlem

Nieuws

1 oktober 2015

Je hebt fietsenhokken en zelfs fietsflats, maar heb je ooit gehoord van een fietsgevel? Dat is een architectonisch zeer verantwoorde fietsenstalling, met een doorkijkje naar het station. Je zou het ook een fietspaleisje kunnen noemen.

Monumentaal station blijft zichtbaar door 'vitrage'

Op 1 oktober openen we de fietsgevel met de gemeente Haarlem, op één van de oudste stations van Nederland. De futuristische fietsgevel is een luchtig, half-transparant gebouw, dat naadloos aansluit op de bouw van het monumentale station. Architectenbureau Wurck noemt het een stedelijke 'vitrage', met verschuivende ritmes van aluminium lamellen. De prachtige stoomkappen van het station blijven daardoor zichtbaar, terwijl de fietsen aan het zicht onttrokken worden.

Nieuwe entree voor station

De fietsgevel biedt vanaf 1 november plaats aan 1700 fietsen, dan is ook de tweede verdieping in gebruik. In totaal heeft Haarlem straks 7800 fietsparkeerplekken om en nabij het station. Plezierig voor de reizigers, van wie bijna de helft met de fiets naar het station komt. De fietsgevel is tevens een nieuwe entree tot het station, aan de noordzijde. Voor wie in de omgeving van Haarlem woont: de fietsgevel staat op het Kennemerplein, dat vanaf 1 november nog een fikse opknapbeurt krijgt.

Ruimte voor de Fiets

ProRail maakt de reis van huis naar station makkelijker en aangenamer door fietsenstallingen te bouwen en te verbeteren. Inmiddels heeft ProRail de afgelopen jaren meer dan 400.000 stallingsplekken op stations gerealiseerd. De gemeente Haarlem heeft de fietsgevel gefinancierd, wij hebben hem in opdracht van de gemeente gebouwd.

 

 

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers