Nieuw vlonderpad vervangt overweg in Enkhuizen

Nieuws

26 april 2024

ProRail heeft met de gemeente Enkhuizen en bouwbedrijf K_Dekker een nieuw vlonderpad geopend. Deze veilige route vervangt de Niet Actief Beveiligde Overweg (NABO) op de Omgelegde Burgwal in Enkhuizen.

Veilig alternatief

Deze onbewaakte overweg was vanwege de veiligheid een punt van zorg voor zowel ProRail als de lokale gemeenschap. "Met het vlonderpad langs het talud en onder de spoorbrug door bieden we een veilig alternatief voor wandelaars in de regio," aldus Harro Homan, regiodirecteur van ProRail.

De werkzaamheden omvatten naast het ontwerp en de aanleg van het pad, ook de sluiting van de NABO. "Dankzij de inzet van K_Dekker en de samenwerking hebben we dit project succesvol kunnen afronden. En dat ondanks de beperkte tijd en bouwplaatsruimte en de uitdagingen van werken vanaf het water," vervolgt Homan.

De opening van het vlonderpad werd gevierd met bestuurders en projectleden van de betrokken organisaties en lokale wandelclubs
De opening van het vlonderpad werd gevierd met bestuurders en projectleden van de betrokken organisaties en lokale wandelclubs

Opheffen NABO

Dit project in Enkhuizen maakt deel uit van een bredere ambitie van ProRail en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In 2018 is gestart met het zogenaamde NABO-programma, waarin 180 NABO zijn opgenomen die moeten worden aangepakt. "Het opheffen van deze overwegen verhoogt niet alleen de veiligheid op en rond het spoor, maar verbetert ook de leefbaarheid en bereikbaarheid in de betrokken regio’s," benadrukt Homan.

Niet Actief Beveiligde Overwegen

In Nederland zijn Niet Actief Beveiligde Overwegen, kortweg NABO. Dit type overweg wordt niet afgesloten door middel van slagbomen. Het streven is om in 2027 al deze NABO op het reizigersnet aan te pakken.

Lees meer over dit programma Lees meer over dit programma

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers