Nieuwe hal voor station Amsterdam RAI

Nieuws

1 december 2015

Station Amsterdam RAI is één van de tien spoorse toegangspoorten tot de hoofdstad. Scholieren, studenten, internationale zakenmensen, forensen en bezoekers van de RAI maken in groten getale gebruik van het station. Vanaf 1 december lopen al deze reizigers door de nieuwe lichte en open stationshal, maar liefst twee keer zo groot als voorheen. En een verrassend kunstwerk tovert het station om in een 'theater van het reizen'.

Lichtspel met voorbijgangers

De centrale hal en de nieuwe oostelijke opgang van het station worden verfraaid door twee kunstwerken. Zo wordt het station een theater waarin reizigers de hoofdrol spelen in voortdurend wisselende voorstellingen. Anne Huijnen en Anna de Jong van kunstenaarsplatform Polly's Picture Show ontwierpen een decor met verschillende lagen, waardoor licht en schaduw een spel spelen met de voorbijgangers. Dat geeft de hal extra ruimte en diepte. De kunstwerken zijn gefinancierd door NS, Zuidas en ProRail.

Meer sporen tussen Schiphol, Amsterdam en Lelystad

De uitbreiding van station Amsterdam RAI is onderdeel van de spoorverdubbeling tussen Schiphol - Amsterdam - Almere - Lelystad, ook wel OV SAAL genoemd. Eind 2016 ligt er acht kilometer nieuw spoor ten zuiden van Amsterdam. Station Amsterdam Rai krijgt volgend jaar een extra perron. Zo kunnen er straks meer treinen rijden in de Metropoolregio Amsterdam. 

 

Amsterdam RAI vernieuwd en heropend. @ProRail @NS_Stations @Amsterdam @OV_SAAL proficiat! pic.twitter.com/5ijLI5KGD9

— Spoorbeeld (@spoorbeeld) 1 december 2015

Stationshal Amsterdam Rai geopend. Een en al vrolijkheid pic.twitter.com/ncTP5vEpHo

— Zuidas Amsterdam (@ZuidasAmsterdam) 1 december 2015

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers