Nieuwe kunstwerken op station Groningen

Nieuws

26 april 2023

De oplettende reiziger die vandaag of gisteren op station Groningen was, heeft ze misschien al gespot. Op de bouwschuttingen op het perron hangen drie nieuwe kunstwerken. Ze hangen er sinds 25 april en zijn gemaakt door tweedejaarsstudenten Grafische Vormgeving Anna Zannarini uit Italië, Eveline Prunache uit Roemenië en Gergana Todorva uit Bulgarije.

Van bouwschuttingen tot kunstobject

De bouwschuttingen zijn nodig voor de veiligheid op het perron, maar voor reizigers is het niet bepaald een indrukwekkend uitzicht. Hoe breng je hier verandering in? Met kunst! In opdracht van Groningen Spoorzone ontwierpen de studenten - inmiddels voor het derde jaar - een uniek kunstwerk om de houten panelen aan te kleden. Als inspiratiebron gebruikten ze beelden uit de Groninger Archieven. Ze staken de oude beelden in een nieuw jasje en legden de verbinding tussen het heden en verleden.

 • Anna Zannarini voor haar kunstwerk
  Anna Zannarini voor haar kunstwerk
 • De kunstenaars hielpen zelf mee om hun kunst op te hangen
  De kunstenaars hielpen zelf mee om hun kunst op te hangen
 • Eveline Prunache poseert voor haar creatie
  Eveline Prunache poseert voor haar creatie
 • Docenten en medestudenten kwamen af op de presentatie van de kunst
  Docenten en medestudenten kwamen af op de presentatie van de kunst
 • Gergana Todorova voor haar grootste panorama
  Gergana Todorova voor haar grootste panorama

Benieuwd hoe de kunstenaars tot hun ontwerp zijn gekomen, en wat ze ervan vinden dat reizigers hun werk nu op het station kunnen bewonderen? Je leest er meer over op de site van Groningen Spoorzone.

Derde editie

Michael Hermse, collectiebeheerder beeld bij Groninger Archieven, kwam in 2020 met het idee om studenten van de Groningse Academie Minerva de houten panelen te laten doen opfleuren. Docent Andrea Stultiens van Minerva zag er wel wat in voor haar studenten Grafische Vormgeving en in 2021 waren de eerst werken op het perron te zien.  

Groningen Spoorzone besloot samen met Groninger Archieven en Minerva om de samenwerking de komende jaren voort te zetten. De kunstwerken die op 25 april zijn geplaatst maken deel uit van de derde editie.

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers