Nieuwe verblijfplaatsen voor vleermuizen in stationsgebied Driebergen- Zeist

Nieuws

2 juni 2016

In het stationsgebouw Driebergen-Zeist leeft de dwergvleermuis, een zwaar beschermde diersoort. Omdat dit gebouw gesloopt gaat worden, moeten er vervangende verblijven voor deze vleermuizen komen. De sloop van het gebouw vindt naar verwachting in het najaar van 2017 plaats. Vleermuizen hebben echter tijd nodig om hun weg te vinden naar het nieuwe onderkomen. Daarom is het nodig de tijdelijke verblijven al eerder op te hangen. Dit is op woensdag 1 juni gebeurd. De verblijven hangen aan de achterkant van de voormalige haarkliniek (bij autobedrijf Bochane).

Natuurcompensatieplan en dierentunnel

Bij de omvangrijke bouwplannen is meer aandacht voor de natuur. Voor het stationsproject is in overleg met de gemeenten en lokale natuur- en milieugroeperingen een natuurcompensatieplan gemaakt.  Dit wordt uitgevoerd op landgoed de Reehorst in aansluiting op de ‘reeëntunnel’ die Rijkswaterstaat onder de verbrede A12 aanlegt. In het ontwerp is ook rekening gehouden met goede aansluiting op de omringende landgoederen, zoals De Reehorst, Beerschoten Willinkshof, Bornia en De Breul.

Onder de Hoofdstraat en onder het spoor tussen Beerschoten Willinkshof en Bornia komen kleine dierentunnels voor ‘grondgebonden zoogdieren’  als dassen, en marters. Ook komt er een hop-over voor eekhoorns  bij de Hoofdstraat tussen De Reehorst en Beerschoten Willinkshof. Er worden er nieuwe bomen geplant ter compensatie van de te kappen bomen rondom het station. In de eindsituatie van dit ‘landgoedstation’ staan meer bomen dan er nu zijn.

Nieuw stationsgebied

Het stationsgebied wordt straks geheel vernieuwd. De Hoofdstraat (N225) gaat dan onder het spoor door, zodat het verkeer beter kan doorstromen. Het spoor wordt uitgebreid van 3 naar 4 sporen: Intercity’s kunnen Sprinters inhalen. Dat levert ruimte op voor meer treinen. NS bouwt een nieuwe parkeergarage met ongeveer 600 parkeerplaatsen. Er komt een nieuwe fietsenstalling met ca. 3000 stallingsplaatsen. Het stationsgebied Driebergen-Zeist is een belangrijke entree tot het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en de ‘De Stichtse Lustwarande’.

Samen bouwen

Provincie Utrecht , Gemeente Utrechtse Heuvelrug, Gemeente Zeist, NS en ProRail werken samen aan de bouw van het nieuwe station, de verbetering van de regionale wegenstructuur, het aanleggen van een nieuw busstation en de verdere ontwikkeling van het stationsgebied. De partijen hebben afgesproken om nauw samen te werken.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers