Noordelijke spoorwerkzaamheden herfstvakantie

Nieuws

Gepubliceerd op 26 september 2019 - Laatste update: 16 augustus 2020 15:59 uur

De provincies Groningen, Fryslân en ProRail investeren in het spoor tussen Groningen en Leeuwarden. Eind 2020 rijdt een extra sneltrein op dit traject. Welke werkzaamheden voeren we uit in de aankomende herfstvakantie van 16 tot en met 27 oktober? En welke gevolgen heeft dit voor treinverkeer en omgeving?

Herfstvakantie Groningen 

Komende herfstvakantie staan veel werkzaamheden gepland. Met name op het Groningse deel van de lijn pakken we een heel aantal werkzaamheden aan. We brengen onder andere een tweede spoordek aan bij het Wilhelminapark in Zuidhorn, vervangen de spoorbrug ter hoogte van kanaal Zuidwending en verstevigen de brug over het Hoendiep in Hoogkerk ten behoeve van de ingebruikname van het dubbelspoor. Ook bereiden we het verlengen en verbreden van het perron op station Zuidhorn voor.

Werkzaamheden Fryslân

Op het Friese deel van het traject rijden vanaf eind 2020 treinen met hogere snelheid. Mede daarom moeten overwegen wijken. De spooronderdoorgang Hudegaryp is al in gebruik en werken we momenteel af.  Op dit traject zijn onlangs al twee overwegen ontmanteld. 

Aanpassing treinbeveiliging in 2020

Voor de genoemde snelheidsverhoging is een aanpassing van de treinbeveiliging in de spoorbaan nodig. Belangrijke onderdelen voor deze aanpassing heeft onze leverancier nu nog niet kunnen leveren. Daarom besloten we dit werk en het werk dat hiermee samenhangt naar 2020 te verschuiven. Behalve om treinbeveiliging gaat het daarbij bijvoorbeeld om bepaalde perronwerkzaamheden, spooraanpassingen en het verdubbelen van de overweg De Schrans in Leeuwarden. 

Aanpassing treinverkeer

Nu we een deel van de werkzaamheden verschuiven, proberen we de hinder voor reizigers te verminderen. Arriva zal daarom tussen Leeuwarden en Zuidhorn toch stoptreinen laten rijden. Tussen Groningen en Zuidhorn - waar we wel aan het werk zijn - zet Arriva bussen in. Ook rijdt er een snelbus tussen Leeuwarden en Groningen.

Nog meer spoorwerk in provincie Groningen

We nemen in dezelfde periode nog meer werk aan het spoor mee, ook in Groningen.

  • 19 t/m 27 oktober rijden er bussen op Sauwerd-Roodeschool.
  • Richting Delfzijl werken we 19 t/m 20 oktober en rijden treinen tot Bedum en bussen naar Delfzijl. 
  • NB: zaterdagochtend 19 oktober vanaf start dienstregeling tot 8.20 uur  rijden er geen treinen op Groningen-Delfzijl en Groningen-Roodeschool.

Wil je gemakkelijk achterhalen hoe jouw reis eruit komt te zien? Gebruik dan een online reisplanner voordat je vertrekt

 

Extra Sneltrein Leeuwarden Groningen

Met een extra sneltrein en langere treinen tussen Leeuwarden en Groningen, maken we het Noorden beter bereikbaar. Reizigers kunnen vaker en comfortabeler reizen. Ook overstapmogelijkheden verbeteren. Voor de extra trein moeten het spoor, verschillende (over)wegen en alle stations aangepast worden. De provincies Groningen en Fryslân, ProRail en de aannemers werken er hard aan overlast zoveel mogelijk te beperken. De extra sneltrein gaat eind 2020 rijden. 

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers