Onbeveiligde overweg in Gaanderen opgeheven

Nieuws

14 juli 2022

In Gaanderen (gemeente Doetinchem) is een Niet Actief Beveiligde Overweg (NABO) opgeheven. De particuliere overweg vormde de toegang tot een woning. Door begroeiing en bebouwing waren aankomende treinen niet goed zichtbaar. Dat leidde tot een gevaarlijke situatie. De woning is nu bereikbaar via de nieuwe ontsluitingsweg, die op donderdag 14 juli feestelijk werd geopend.

In goed overleg

 Het opheffen of aanpassen van een particuliere overweg kan alleen met toestemming van de rechthebbende(n). Dit zijn vaak lange procedures. ProRail is in goed overleg met twee grondeigenaren én de eigenaar van de woning tot een oplossing gekomen.

“Alle partijen zagen direct het nut en de noodzaak in van het opheffen van deze overweg”, vertelt Jost Lieuwen, projectmanager bij ProRail. “Op deze manier samenwerken is heel prettig. Wij realiseren ons goed dat we iets vragen van de betrokkenen. Grond heeft een financiële maar ook een emotionele waarde. Daarom ben ik trots dat we met alle partijen iets moois hebben kunnen neerzetten.”

Danou Veenhof, regiodirecteur bij ProRail: “Ik ben blij dat we met deze opheffing weer een mooie stap kunnen zetten in het NABO-vrij maken van het spoor. Als nieuwe regiodirecteur vind ik de aanpak van NABO een belangrijk speerpunt.”

Regiodirecteur Danou Veenhof gaat op de foto bij de opgeheven overweg
Regiodirecteur Danou Veenhof gaat op de foto bij de opgeheven overweg

Overweg Kerkstraat veiliger

De nieuwe ontsluitingsweg past goed in de omgeving door het gebruik van open verharding met klinkers. De weg leidt naar de overweg aan de Kerkstraat. Vanwege de nieuwe situatie is ook die overweg aangepast. Het zigzaghek is vervangen door een extra slagboom op het voetpad. Dit maakt de oversteek voor voetgangers een stuk veiliger.

 

Zo snel mogelijk

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft ProRail opdracht gegeven om de 180 publiek toegankelijke NABO in het reizigersnet zo snel mogelijk op te heffen. Inmiddels is ProRail ruim over de helft met de aanpak van deze overwegen.

Lees meer

Foto bovenaan: GeoZICHT

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers