Onbeveiligde overwegen verleden tijd in Hof van Twente

Nieuws

12 januari 2024

De 13 NABO (Niet Actief Beveiligde Overwegen) in de gemeente Hof van Twente behoren tot het verleden. Bestuurders, betrokkenen en mensen uit de omgeving vierden op vrijdag 12 januari de afronding van het project bij de tunnel aan de Heijinksweg. Daar werd het ontwerp van het kunstwerk gepresenteerd dat in de tunnel komt.

Eén project, meerdere oplossingen

Hof van Twente was de gemeente met de meeste NABO in Nederland. ProRail, provincie Overijssel en de gemeente stonden daarom voor een enorme uitdaging. Danou Veenhof, regiodirecteur Noord-Oost bij ProRail, vertelt waarom het project zo bijzonder is: “Een NABO kan op verschillende manieren worden aangepakt. Het mooie van dit project is dat al deze varianten voorkomen. We hebben een houten brug, een veetunnel, twee tunnels voor fietsers en voetgangers, een AHOB-beveiliging en een sanering met ontsluitingswegen.”

Dit alles was niet mogelijk geweest zonder een goede samenwerking, beaamt wethouder Harry Scholten: “De uitvoering van dit project is na goedkeuring van de gemeenteraad in een jaar tijd afgerond. Dat is te danken aan een goede planning, regelmatige afstemming en veelvuldige communicatie aan de voorkant. Het resultaat mag er dan ook zijn: een beveiligd spoortraject waarbij rekening is gehouden met aanwonenden en recreanten. Die diversiteit aan oplossingen, daar kunnen we met zijn allen trots op zijn.”

 • Danou Veenhof (regiodirecteur ProRail), Harry Scholten (wethouder Hof van Twente), Martijn Dadema (gedeputeerde Overijssel) en Jieskje Hollander (regiodirecteur Arriva)
  Danou Veenhof (regiodirecteur ProRail), Harry Scholten (wethouder Hof van Twente), Martijn Dadema (gedeputeerde Overijssel) en Jieskje Hollander (regiodirecteur Arriva)
 • Een beveiligde overweg
  Een beveiligde overweg
 • Een loopbrug over het spoor
  Een loopbrug over het spoor
 • Nieuw aangelegde weg langs het spoor
  Nieuw aangelegde weg langs het spoor

Veiliger voor iedereen

Regiodirecteur Oost Jieskje Hollander benadrukt dat bij Arriva veiligheid op plek één staat: “Als vervoerder op vele regionale sporen hebben we nog steeds te maken met NABO’s. Als het aan ons ligt, is dat zo snel mogelijk verleden tijd. Onze machinisten hebben te vaak te maken met wandelaars, fietsers en automobilisten die op het laatste moment de oversteek wagen. Een ongeluk wil niemand meemaken, ook onze machinisten niet. We zijn erg blij dat ProRail dit samen met andere partijen aanpakt en daarmee zorgt voor een veilige oversteek op het spoor.”

Ook gedeputeerde Martijn Dadema onderstreepte dat de provincie Overijssel veiligheid van groot belang vindt. De provincie Overijssel heeft financieel bijgedragen aan de aanpak van de openbaar toegankelijke NABO’s.

Mozaïekkunstwerk voor de Heijinksweg

De tunnel aan de Heijinksweg in Goor krijgt een kunstwerk, gemaakt door mozaïekvrijwilligers van de Stichting Stadslandbouw Hof van Twente. Het ontwerp is gemaakt door Marianne Jonkhans en Ina van de Riet. Het kunstwerk werd onthuld door de bestuurders en Ina van de Riet gaf een toelichting: “We nodigen met ons ontwerp uit een feestje te maken van de natuur in al haar verschijningsvormen. Ontdek het bodemleven, zoom in op ons coulisselandschap, de Regge en de herinnering aan Bello. Leven in de brouwerij!” Het kunstwerk wordt deze zomer in de tunnel aangebracht.

Onbeveiligde overwegen

In Nederland zijn nog flink wat Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO). Dit type overweg wordt niet afgesloten door middel van slagbomen. Samen met het ministerie hebben we de ambitie om ze allemaal op te heffen. Deze onbeveiligde overwegen brengen namelijk gevaarlijke situaties met zich mee.

Lees over dit programma Lees over dit programma

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers