Ondertussen in Tilburg: schilderen boven de perrons

Nieuws

7 maart 2018

De schilder- en renovatiewerkzaamheden van het kenmerkende Kroepoekdak van station Tilburg verplaatsen zich deze week van het voorplein naar boven het stationsgebouw en de perrons. Met steigers is een constructie gebouwd die ervoor zorgt dat de schilders veilig en afgeschermd kunnen werken, zonder dat de reizigers er veel hinder van ondervinden.

Vorig jaar is in opdracht van ProRail gestart met de renovatie van het dak. De bijzonder vormgegeven overkapping krijgt een duurzame behandeling door medewerkers van de Van der Ende Steel Protectors Group. Hout en staal zien er straks weer uit als nieuw en zijn voor jaren weer beschermd tegen slijtage en roest. Ook het glas in de lichtstraten wordt vernieuwd. Wie naar boven kijkt, kan goed het verschil zien tussen de delen die al gedaan zijn en nog niet. 

Van west naar oost

Nu de werkzaamheden boven het voorplein bijna zijn afgerond, verplaatst het werk zich naar boven het stationsgebouw en de perrons. Daarbij is ervoor gekozen om van west naar oost te werken. De steigerconstructie zal zich dus geleidelijk in oostelijk richting verplaatsen. Vanwege de aanwezigheid van Chroom 6 wordt de werkruimte van de schilders helemaal afgeschermd en de vloer vloeistofdicht gemaakt. Zo kan er op een verantwoorde manier worden gewerkt en kunnen er bovendien ook geen oude verfresten naar beneden vallen.

Kroepoekdak

Wie wel eens op station Tilburg is geweest, kan zich ongetwijfeld de bijzondere vorm van het dak herinneren. Een ontwerp van architect Van der Gaast dat stamt uit 1965. De kap die een monumentale status heeft, overspant het hele station en heet in de volksmond ook wel het ‘Kroepoekdak’. In 1991 werd er voor het laatst groot onderhoud gepleegd. Om het in goede staat te houden, wordt het nu -26 jaar later- opnieuw onder handen genomen.

Werk op station Tilburg gaat door

De werkzaamheden aan het dak duren nog tot eind 2018. Daarna gaan we samen met de gemeente Tilburg en NS nog twee fietsenstallingen bouwen. Ook wordt er achter de schermen gewerkt aan de realisatie van een 4e perron. Voorlopig zijn we nog wel even zoet met station Tilburg.

Gepubliceerd op 07-03-2018

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers