Ongeval onderstreept urgentie van aanpak onbewaakte overgangen

Donderdagavond 5 september vond helaas een dodelijke aanrijding plaats bij Winterswijk. Een automobiliste kwam op een overweg in botsing met een passerende trein. Machinist en passagiers zijn hevig geschrokken, maar bleven ongedeerd. ProRail betuigt zijn medeleven aan de nabestaanden en roept wegbeheerders op om overwegen versneld aan te pakken. Gemeente Winterswijk grijpt nu in en wil vanmiddag de overweg alsnog geheel voor wegverkeer afsluiten.
Overweg op de Vreehorstweg bij Miste

Drama voor alle betrokkenen

Anne Zwiers, directeur overwegen: ‘We betreuren dit ongeval ongelooflijk: wat een drama voor alle betrokkenen. Hoe graag zouden we dit voorkomen! We roepen daarom opnieuw wegbeheerders op om daarvoor alles op alles te zetten. 

Tijdelijke maatregelen met betonblokken

'Ik denk daarbij aan dat gemeenten tijdelijke maatregelen nemen om onbewaakte overwegen alvast fysiek af te sluiten met bijvoorbeeld de inmiddels welbekende betonblokken. Tussentijds kunnen we met elkaar op een constructieve manier tot definitieve maatregelen komen, waar we de omgeving bij betrekken. 

Overweg Vreehorstweg Winterswijk afsluiten

Met Winterswijk zijn we ook in vergevorderd gesprek. Bedoeling is om meerdere overwegen aan te pakken. ProRail blijft graag met alle wegbeheerders in gesprek om met elkaar tot definitieve maatregelen te komen.’

Steeds minder overwegen

In de afgelopen decennia is het aantal overwegen zónder bomen en bellen met 95% teruggebracht. ProRail werkt sinds 2017 met extra geld en middelen samen met het ministerie van I&W en andere overheden aan de laatste NABO’s (niet actief beveiligde overwegen). Dat doen we in samenwerking en met medefinanciering van wegbeheerders. 

Beste overweg is een opgeheven overweg

Zo’n 40 situaties zijn sindsdien al definitief aangepakt en verbeterd. Voor overige situaties is vaak al planvorming ontwikkeld. Uitgangspunt: de beste overweg is een opgeheven overweg. Soms is opheffen niet mogelijk en is plaatsing van bomen en bellen een oplossing of het aanleggen van alternatieve wegen. 

Gepubliceerd op