Onthulling ontwerp ondergrondse fietsenstalling Zwolle

Nieuws

3 oktober 2018

Hoe komt de nieuwe ondergrondse fietsenstalling onder het stationsplein in Zwolle eruit te zien? Hoe passen daar zowat 5500 fietsen in? Hoe komt het vernieuwde plein eruit te zien? Vandaag presenteerden bestuurders het ontwerp. Ze onthulden een groot bouwdoek voor het station Zwolle: vanaf nu kan iedereen het ontwerp bewonderen.

Uitvoering Spoorzone Zwolle stap verder

Woensdagochtend bereikte het project Spoorzone Zwolle een nieuwe mijlpaal. Met het markeren van de bouwgrenzen en onthullen van het ontwerp voor de nieuwe ondergrondse fietsenstalling voor bijna 5.500 fietsen op het Zwolse Stationsplein door Gedeputeerde Bert Boerman, wethouder Ed Anker, Kees Rutten (waarnemend regiodirecteur Noord-Oost van ProRail) en Pim Raaijmakers (plaatsvervangend regiodirecteur NS) gaat de Spoorzone een nieuwe fase in. Aannemer Boskalis Nederland start in het voorjaar van 2019 met de bouw van de nieuwe fietsenstalling die met financiële bijdrage van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat mogelijk is gemaakt.

Meer over het ontwerp op de website van gemeente Zwolle: https://www.zwolle.nl/spoorzone/fietsparkeren

Het bouwdoek voor het station Zwolle laat het nieuwe ontwerp van de fietsenstalling het nieuwe stationsplein zien.
Het bouwdoek voor het station Zwolle laat het nieuwe ontwerp van de fietsenstalling het nieuwe stationsplein zien.

Gemakkelijk en comfortabel van deur tot deur 

ProRail heeft een belangrijke rol als het gaat om de reis van de reizigers van deur tot deur gemakkelijker en comfortabeler te maken. Samen met regionale overheden en NS verbetert ProRail fietsenstallingen bij stations door uitbreiding, betere benutting en vernieuwing. Het Programma Ruimte voor de Fiets geeft uitvoering aan het Actieplan Fietsparkeren bij stations van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Sinds 2000 zijn er in Nederland 450.000 fietsplaatsen nieuw gebouwd en gemoderniseerd op ruim 400 stations. Het aantal stallingsplaatsen is nu zo'n 475.000 en groeit de komende jaren - afhankelijk van beschikbare cofinanciering - verder naar 650.000 - 700.000 in 2030. 

Stap vooruit voor Zwolse fietsers

Aankomende jaren staat een flinke metamorfose van het stationsgebied van Zwolle op stapel. ProRail is daar als samenwerkingspartner van de provincie, de gemeente en NS nauw bij betrokken. Met een bijdrage van het ministerie van ruim € 12 miljoen (50% van de totale investering) werkt ProRail mee aan een structurele kwaliteitsverbetering voor de Zwolse fietser. Staatssecretaris van Veldhoven benadrukt het belang van goede fietsvoorzieningen, zeker rond OV-knooppunten. “Fietsen biedt in en tussen steden een oplossing tegen files en vieze lucht. De fiets is snel, gezond, goedkoop en neemt weinig ruimte in. Stel je eens voor dat alle 5.475 extra fietsen die hier straks geparkeerd staan auto’s zouden zijn!”

Symbolisch: bestuurders trokken verflijnen op het plein, als markeringen voor waar de fietsenkelder in de grond komt te liggen.
Symbolisch: bestuurders trokken verflijnen op het plein, als markeringen voor waar de fietsenkelder in de grond komt te liggen.

Station Zwolle - het ov-knooppunt van het noordoosten

Zwolle bouwt aan een voor alle bezoekers en reizigers comfortabel, toegankelijk en duurzaam station, het ov-knooppunt van het noordoosten. Het station en de omgeving moet mensen uitnodigen elkaar te ontmoeten en waar mensen zich verbonden voelen met de stad en de rest van Nederland. De bouw van de nieuwe ondergrondse fietsenstalling en de hernrichting van het Stationsplein dragen hieraan bij.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers