Ontsporing Groningen door defect spoor

Nieuws

5 juli 2021

Op zondag 27 juni ontspoorde rond 23:30 uur een trein van Arriva op station Groningen. ProRail heeft met onderzoek inmiddels vastgesteld dat het spoor ter plaatse defect was. Verdergaand onderzoek zal zich daarom richten op de infra en moet aantonen hoe dat defect kon ontstaan.

Lage snelheid

Het verloop van het incident laat zien dat de trein tussen de sporen zakte en op lage snelheid ontspoorde doordat de spoorwijdte ter hoogte van een wissel te groot was. Diezelfde dag zijn vergelijkbare spoorlocaties bij station Groningen hierop extra geïnspecteerd en bleek daar het spoor op orde te zijn. Het gaat net als bij de incidentlocatie om sporen waar de baanvaksnelheid onder de 40 kilometer per uur ligt.

Verder onderzoek

Komende periode doet ProRail verder onderzoek naar hoe dit defect kon optreden en hoe het komt dat het pas na de ontsporing aan het licht kwam. Na afronding van dit onderzoek zal ProRail de uitkomsten daarvan naar buiten brengen. Het spoor op de incidentlocatie is overigens op 28 juni gerepareerd, gecontroleerd en weer voor treinverkeer beschikbaar.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers