Op het spoor van het EK 2016: Frankrijk

Nieuws

16 juni 2016

Helaas is het EK voetbal vorige week vrijdag zonder Oranje van start gegaan in Frankrijk. Veel supporters maken gebruik van het Franse spoorwegnet om hun nationaal elftal in een van de 10 stadions toe te juichen. Wij vroegen ons af hoe het eigenlijk zit met het Franse spoor. In deze blog wat feiten op een rijtje.

Chemins de fer Français

In Frankrijk is SNCF Réseau de infrabeheerder die verantwoordelijk is voor het onderhoud van het spoor, zeg maar de Franse ProRail. SNCF Réseau is sinds januari 2015 verantwoordelijk voor het spoorbeheer. Voorheen werd het spoor beheerd door drie partijen, namelijk de RFF, SNCF infra en circulation ferroviaire. Deze partijen zijn gefuseerd om zo het Franse spoorwegnetwerk verder te optimaliseren. Net als in Nederland rijden verschillende vervoerders over het spoor. De grootste vervoerder in Frankrijk is de SNCF. Die rijdt door heel Frankrijk.

Hoeveel km spoor ligt er in Frankrijk?

Het SNCF Réseau beheert en onderhoudt 51.217 km spoor, waarvan 2024 km hogesnelheidsspoor. Met deze hoeveelheid spoor is Frankrijk het op één na grootste spoorland van Europa. Duitsland staat bovenaan met 60.795 km spoor. In Nederland hebben wij zo'n 7.000 km spoor. 

Franse kunstwerken

De Fransen hebben veel bouwwerken in hun spoorwegnet, in spoorse taal kunstwerken genoemd. Zo kent Frankrijk 742 spoortunnels met een totale lengte van 637 km, zijn er 26.733 spoorbruggen en viaducten en 1.142 voetgangersbruggen over het spoor. Voor een heuvelig land als Frankrijk is dat ook niet zo gek. Hierdoor is het hele land goed per spoor bereikbaar, wat natuurlijk meegenomen is als je gastland bent voor een EK.

Wij wensen alle supporters een goed Europees Kampioenschap 2016 toe!

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers