Op het spoor van het EK 2016: Portugal

Nieuws

4 juli 2016

Vanavond spelen in Lyon Portugal en Wales om een finaleplek in het EK 2016. Dat wordt spannend. Voor ons een mooie gelegenheid om het spoor van Portugal onder de loep te nemenen, maar wanneer we naar het spoor in beide landen kijken lijkt ... het toch net wat beter voor elkaar te hebben. We hebben de feiten over het spoor in beide landen voor je op een rijtje gezet.

Spoor en weg samen 

Tot juni 2015 was REFER de Portugese spoorbeheerder maar door de invoering van een nieuwe wet is REFER daarna samengegaan met EP, de Portugese wegenbeheerder. Dit heeft geresulteerd in een nieuwe organisatie, Infraestruturas de Portugal; zeg maar ProRail en Rijkswaterstaat in één. Net als in Nederland waren spoorbeheerder en reizigersvervoerder voorheen samen één partij, op 29 april 1997 werd door de overheid besloten een staatsbedrijf op te richten die verantwoordelijk is voor de Portugese spoorwegen; dit werd REFER.

Hoe staat het spoor ervoor? 

  • 2562 km spoor, waarvan 1633,7 km geëlektrificeerde spoor. 
  • Er wordt 10 miljoen ton per jaar vervoerd over het spoornetwerken en de treinen leggen per jaar 35 miljoen kilometer af.
  • In 1949 lag er in Portugal 3592 km spoor, dat is het meeste spoor dat het land ooit gekend heeft. In 1980 en 1990 jaren zijn echter sommige spoorlijnen verkort of gesloten. Het aantal km spoor is daarom verminderd. 

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers