Op weg naar de nieuwe dienstregeling voor 2017

Nieuws

15 april 2016

Dinsdag 12 april verstreek de deadline voor vervoerders om bij ProRail hun wensen in te dienen voor de nieuwe dienstregeling 2017. ProRail levert dit jaar nieuwe infrastructuur op, waardoor vervoerders in 2017 met meer treinen kunnen rijden. ProRail gaat nu verder puzzelen om alle wensen mogelijk te maken.

Bekijk: Het spoor verdelen, hoe doe je dat? FAQ

ProRail Vernieuwt

ProRail vernieuwt op grote schaal sporen en stations om beter en meer treinverkeer te plannen. Eind 2016 levert ProRail twee grote spoorprojecten op. Het gaat om extra sporen rond Schiphol en Amsterdam en de verbetering van het emplacement op Utrecht Centraal. Met deze vernieuwde infrastructuur komt er meer ruimte op het spoor en is het voor vervoerders mogelijk om meerdere treinritten te plannen.

Indienen wensen

Alle reizigers en goederenvervoerders - dat zijn er ruim 30 - hebben deze week hun wensen ingediend voor de dienstregeling 2017. Dat is ieder jaar weer een flinke sudoko voor onze afdeling capaciteitsverdeling. Hoe krijgen we alle vervoerswensen en werkzaamheden passend op het spoor? Daarbij wordt zelfs rekening gehouden met werkzaamheden in het buitenland. Zoals bijvoorbeeld de aanleg van een derde spoor tussen Emmerich en Oberhausen ter verbetering van de Betuweroute. Tijdens de werkzaamheden kunnen goederenvervoerders gewoon blijven rijden door gebruik te maken van omleidingsroutes. De dienstregeling 2017 start al in december 2016.

Neutrale capaciteitsverdeler

ProRail is als onafhankelijke partij verantwoordelijk voor het verdelen van de beschikbare ruimte op het spoor. Ieder jaar wordt na een periode van plannen en overleg in augustus de capaciteitsverdeling door ProRail vastgesteld. Als de ruimte op het spoor is verdeeld, kunnen vervoerders hun dienstregeling vaststellen en vertalen naar een spoorboekje. En kan ProRail onderhoud en vernieuwing van het spoor definitief inplannen. Op deze pagina is het het proces van capaciteitsverdeling schematisch weergegeven.

Voor ruim 30 vervoerders

ProRail maakt jaarlijks ongeveer 3,3 miljoen treinritten mogelijk voor ruim 30 vervoerders. De verkeersleiding van ProRail regelt vervolgens het dagelijkse treinverkeer volgens het nieuwe spoorboekje.
 
 

 

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers