Opening Zwolle Stadshagen stap dichterbij

Nieuws

31 januari 2018

ProRail en vervoerder Keolis testen de komende periode diverse maatregelen op de Kamperlijn. Doel is om Zwolle Stadshagen zo snel mogelijk in gebruik te nemen in een voor reizigers betrouwbare dienstregeling. Dat besloten ProRail, provincie Overijssel, gemeenten Zwolle en Kampen en vervoerder Keolis vandaag.

Betrouwbare dienstregeling

Diverse maatregelen waaronder eerder vertrekken uit Zwolle en het rijden met een extra machinist zijn in januari in theorie met elkaar verkend en worden het meest kansrijk geacht. Naar verwachting zullen aankomst- en vertrektijd van de Kamperlijn op Zwolle verschuiven. Daarbij denken we aan twee minuten eerder uit Zwolle te vertrekken en één minuut later op Zwolle aan te komen.

Proefritten in de nachten

In de komende periode wordt  proef gereden om te zien of het in de praktijk met een snelheid van 100 km per uur de beoogde tijdswinst oplevert. Die tijdwinst in rij- en keertijd tussen Zwolle en Kampen levert ruimte op om ook op Zwolle Stadshagen te stoppen. Als de testen in de praktijk gunstig uitpakken is daarmee een voorlopige oplossing gevonden en openen we Stadshagen op de korte termijn. Wanneer dat precies is, is nog niet bekend. Proefritten vinden allereerst in de  nachtelijke uren plaats.

Aanvullend bodemonderzoek

ProRail voert hiernaast ook onderzoek naar de bodemgesteldheid uit. Die onderzoeken verlopen volgens planning en zijn eind maart gereed. Aan de hand daarvan is vast te stellen of en zo ja welke structurele maatregelen genomen moeten worden om de snelheid te verhogen naar 140 km/u. Deze metingen doen we in de nachten zodat treinverkeer en reizigers geen hinder ondervinden.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers