Optimaal gebruik van de beschikbare ruimte

Nieuws

11 mei 2020

K_Dekker bouw en infra gaat in opdracht van ProRail het emplacement op de Westhaven in Amsterdam uitbreiden en deels opnieuw inrichten. De gemeente Amsterdam, Vattenfall en het Havenbedrijf werken intensief samen met ProRail aan het realiseren van voorzieningen in de Amsterdamse Westhaven, die nodig zijn om de groei van het aantal treinen in Amsterdam mogelijk te maken en zo bij te dragen aan de groei en ambities van de stad.

Optimaal gebruik maken van ruimte

K_Dekker bouw en infra heeft met deze gunning de opdracht gekregen om het terrein voor te bereiden zodat straks de sporen voor het opstelemplacement aangelegd kunnen worden. De opdracht omvat onder meer het maken van een ontwerp van een viaduct over het Koelwaterkanaal. Daarnaast moeten we voor het nieuwe reizigersemplacement kabels en leidingen van derden verlengen en beschermingsvoorzieningen treffen en wordt het hele terrein bouwrijp gemaakt.
 
Gelijktijdig met de uitvoering van de werkzaamheden door K_Dekker vindt in opdracht van Vattenfall de realisatie van zes nieuwe windmolens langs het toekomstige reizigersemplacement plaats. Deze werkzaamheden worden in goed overleg tussen de betrokken partijen parallel aan elkaar uitgevoerd.
De werkzaamheden van K_Dekker starten na de zomer van 2020 en worden na 1 jaar flink doorwerken na de zomer van 2021 opgeleverd.

Extra treinen

Amsterdam Centraal ontvangt gemiddeld zo’n 200.000 reizigers per dag. Cijfers laten een groei naar 275.000 reizigers per dag in 2030 zien. Om deze groei op te vangen, moeten er de komende tien jaar aanpassingen plaatsvinden aan het station en aan de sporen. Ook voor het goederenvervoer wordt een groei verwacht.
Om al deze extra treinen te laten rijden zijn aanpassingen nodig, zodat goederentreinen vanaf het goederenemplacement Westhaven zonder hinder kunnen invoegen tussen de reizigerstreinen die tussen Amsterdam Centraal en Sloterdijk kort achter elkaar  over dit traject rijden.
 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers