Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Oud seinhuis in Utrecht krijgt nieuwe bestemming

Nieuws

5 september 2019

Bij het Utrechtse spoor in Blauwkapel staat een monumentaal seinhuis uit 1931, dat al jaren niet meer wordt gebruikt. ProRail geeft het seinhuis nu terug aan de buurt. Twee ondernemers toveren het om tot horecaplek, met aandacht voor het spoorse verleden.

Het seinhuis

Het seinhuis aan de Eykmanlaan in Utrecht is ooit gebouwd om het treinverkeer in goede banen te leiden. De panoramische ramen op de eerste etage gaven treinbeveiligers goed uitzicht over de spoorkruising, de verbindingsbogen en aftakkingen.

Het seinhuis is ontworpen onder toezicht van Sybolt van Ravensteyn, een architect die vroeger veelvuldig door de Nederlandse Spoorwegen werd ingeschakeld om stations en seinhuizen te ontwerpen. Het seinhuis bleek eind vorige eeuw niet meer nodig, omdat de aansturing van het spoorwegverkeer centraal geregeld werd.  

Nieuwe bestemming voor iconisch bouwwerk

Veel van de voormalige seinhuizen zijn gesloopt, maar enkele daarvan zijn bewaard gebleven. Het gebouw is de afgelopen periode in vervallen staat geraakt. In samenwerking met de Stichting Herontwikkeling Iconische Bouwwerken (HIB) is daarom gezocht naar een toekomstbestendige bestemming en een daarbij passende ondernemer. Die hebben we gevonden in Floor van Gurp en Renske van Kooten, initiatiefnemers van de horecagelegenheid Meneer Peer aan de Weersluis in Utrecht.

Kees Rutten, regiodirecteur van ProRail: "We waren op zoek naar een partij om het seinhuis aan over te dragen, onder de voorwaarde dat de partij het achterstallig onderhoud en het herstel van het monumentale karakter op zich neemt. Ook moet het gebouw een openbaar karakter krijgen, zodat ook buurtbewoners van het seinhuis kunnen profiteren. We denken dit gevonden te hebben in Floor en Renske."

Rustieke sfeer blijft behouden

ProRail draagt het seinhuis op vrijdag 6 september aan hen over. Floor en Renske zijn enthousiast: "Het lijkt ons geweldig om het oude seinhuis met zijn historie terug te geven aan de bewoners van Utrecht. Het wordt een plek voor iedereen, waar je aan de hand van oude foto's kunt zien hoe het treinverkeer vroeger de juiste rails op werd gestuurd."

"We vinden het belangrijk om de rustieke sfeer te behouden. Met oude treinbankjes, klokken en andere elementen ga je weer even helemaal terug in de tijd. Zo kunnen alle bezoekers genieten van de historische verhalen die het pand te vertellen heeft. Bovendien komt er nog geregeld een trein langs. Dit geeft eten en drinken in het oude seinhuis een extra beleving."

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers