Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Overweg Harlingen weg

Nieuws

28 september 2017

Het is klaar: de spoorwegovergang aan de Oude Trekweg in Harlingen is per direct niet meer in gebruik. Vanmorgen 28 september is in aanwezigheid van familie Sijtsma, de burgemeester van Harlingen en CEO ProRail Pier Eringa de toegang van het erf naar de overweg open gegraven. Boerenfamilie Sijtsma heeft een nieuwe ontsluitingsweg naar het erf – mooi en veel veiliger. Iedereen opgelucht!

Niemand meer

Komende dagen wordt de hele toegangsweg onklaar gemaakt. Voor de zekerheid staan aan beide kanten van het spoor bouwhekken die de toegang tot het spoor onmogelijk maken, zodat niemand er langs kan. 

Vaart

Dit voorjaar vonden op de overweg in Harlingen twee ongelukken plaats. Boer Sijtsma, gemeente en ProRail sloegen de handen ineen en maakten met vliegende vaart een plan, regelden budget, rechten en een aannemer en legden een nieuwe weg met daarin een brug (!) aan. Nu, slechts een paar maanden later, is alles gereed, de weg in gebruik en sluit de overweg.

Daadkrachtig

Pier Eringa: “Waar een wil is is geen overweg, ik zei dat al eerder. Zo’n daadkrachtige aanpak zou ik heel graag ten aanzien van veel meer overwegen bereiken. De veiligste overweg is een opgeheven overweg. Hier zie je dat het kan! We zijn heel blij dat het op deze locatie veel veiliger is geworden, voor de boer en zijn gezin en ook voor alle gasten die hier nu zonder het spoor over te steken kunnen komen.”

Facts

  • Oude Trekweg te Harlingen betreft een particuliere overweg, type WILO. 
  • De enkelsporige baan loopt van Harlingen naar Leeuwarden. Arriva is de vervoerder op deze regionale lijn.
  • 9 februari 2017 auto op de overweg met als gevolg aanrijding met blikschade en gewonde
  • 27 maart 2017 idem met 2 verongelukten
  • 24 mei 2017 akkoord bereikt voor opheffen van de overweg en aanleg nieuwe weg
  • 28 september 2017 afsluiting overweg vanwege nieuwe ontsluitingsweg in totaal ong. 1000 meter / 3 meter breed en een pad naar een nabij gelegen boerderij voor fietsers. De ontsluitingsweg is een particuliere weg
  • Medio november 2017 wordt de voor verkeer ontoegankelijke overweg (WILO) uit het spoor verwijderd, als onderdeel van andere spoorwerkzaamheden. 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers