Overweg in Heemstede gaat open voor fietsers en wandelaars

De overweg op het Laantje van Alverna in Heemstede gaat vóór 1 augustus open voor wandelaars en fietsers. De overweg krijgt draaihekken en waarschuwingsborden met de tekst "betreden op eigen risico".

Voorgeschiedenis

In 2014 heeft Prorail de onbeveiligde overweg in Heemstede afgesloten in de veronderstelling dat het om een particuliere overweg ging. De situatie ter plaatse was zeer risicovol, in 2011 heeft op de overweg nog een dodelijk ongeval plaatsgevonden. Op het traject (Haarlem - Leiden) rijden ter hoogte van de overweg 12 treinen per uur met een snelheid van 140 kilometer per uur. In december 2015 besloot de Raad van State echter dat de overweg door verjaring openbaar was geworden en dat ProRail de overweg niet had mogen afsluiten. ProRail heeft vervolgens tot 1 augustus 2016 de tijd gekregen om de overweg te heropenen voor fietsers en voetgangers.

Maatregelen

De overweg 'Laantje van Alverna' zal eind juli worden teruggebouwd met draaihekken. Het is wederom een onbeveiligde overweg. Mede daarom komen er borden te staan met de tekst: "Betreden op eigen risico" en "Dit is geen doorgaande route naar het station". De parallelweg die ProRail heeft aangelegd toen de overweg werd gesloten is alleen bestemd voor aanwonenden en niet voor ander verkeer. Om die reden wordt de parallelweg voorzien van een schuifhek om te voorkomen dat sluipverkeer gebruik maakt van de onbeveiligde overweg. ProRail onderzoekt intussen innovatieve oplossingen om de overweg veiliger te maken.  

 

Gepubliceerd op